Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz | RetailDetail

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

BUT,de op twee na grootse woonwinkelketen van Frankrijk, staat op het punt te worden gekocht door een groep rond de gebroeders Seifert, bekend van de Oostenrijkse meubelreus Lutz.

1,3 miljard euro omzet

Investeringsfonds CD&R (Clayton, Dubilier & Rice) en WM Holding, het investeringsvehikel van de Oostenrijkse meubelgroep Lutz, zijn exclusieve onderhandelingen gestart met Colony Capital, Goldman Sachs en OpCapita, de huidige eigenaars van Frankrijks op twee na grootste woonwinkelketen BUT.

 

Eind 2012 stonden de Oostenrijkers al eens heel dicht bij een overname van BUT, maar op het laatste nippertje trokken ze zich terug. Deze keer weten de broers Richard en Andreas Seifert ‑ wier vader Lutz in 1945 oprichtte ‑ zich gesteund door investeringsfonds CD&R, dat zich vier jaar geleden inkocht in de Britse sectorgenoot B&M. Dat de prijs intussen hoger ligt, heeft onder meer te maken met het feit dat BUT de voorbije jaren sneller groeide dan zijn concurrenten, mede dankzij de opening van dertien nieuwe vestigingen vorig jaar.

 

BUT, dat met zijn 303 winkels in 2015 een omzet genereerde van 1,3 miljard euro, is met een marktaandeel van 13,1% het nummer drie op de Franse meubelmarkt, na Ikea (18,3%) en Conforama (15,7%). De groep zou vandaag op zo’n 525 miljoen euro worden gewaardeerd. Als de deal slaagt ‑ volgens diverse Franse media is de zaak zo goed als rond ‑ verdringt Lutz Home Retail van het podium van grootste woonwinkelgroepen in Europa, na het Zweedse Ikea en het Zuid-Afrikaanse Steinhoff (eigenaar van Conforama).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Blokker ziet Belgische omzet fors dalen en directie afslanken

17/07/2018

De problemen voor Blokker blijven aanhouden: het bestuur wordt verder ingekrompen (van acht naar vijf), net zoals de omzet in de Belgische winkels (-21%). 

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.