Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz | RetailDetail

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

BUT,de op twee na grootse woonwinkelketen van Frankrijk, staat op het punt te worden gekocht door een groep rond de gebroeders Seifert, bekend van de Oostenrijkse meubelreus Lutz.

1,3 miljard euro omzet

Investeringsfonds CD&R (Clayton, Dubilier & Rice) en WM Holding, het investeringsvehikel van de Oostenrijkse meubelgroep Lutz, zijn exclusieve onderhandelingen gestart met Colony Capital, Goldman Sachs en OpCapita, de huidige eigenaars van Frankrijks op twee na grootste woonwinkelketen BUT.

 

Eind 2012 stonden de Oostenrijkers al eens heel dicht bij een overname van BUT, maar op het laatste nippertje trokken ze zich terug. Deze keer weten de broers Richard en Andreas Seifert ‑ wier vader Lutz in 1945 oprichtte ‑ zich gesteund door investeringsfonds CD&R, dat zich vier jaar geleden inkocht in de Britse sectorgenoot B&M. Dat de prijs intussen hoger ligt, heeft onder meer te maken met het feit dat BUT de voorbije jaren sneller groeide dan zijn concurrenten, mede dankzij de opening van dertien nieuwe vestigingen vorig jaar.

 

BUT, dat met zijn 303 winkels in 2015 een omzet genereerde van 1,3 miljard euro, is met een marktaandeel van 13,1% het nummer drie op de Franse meubelmarkt, na Ikea (18,3%) en Conforama (15,7%). De groep zou vandaag op zo’n 525 miljoen euro worden gewaardeerd. Als de deal slaagt ‑ volgens diverse Franse media is de zaak zo goed als rond ‑ verdringt Lutz Home Retail van het podium van grootste woonwinkelgroepen in Europa, na het Zweedse Ikea en het Zuid-Afrikaanse Steinhoff (eigenaar van Conforama).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.

Niet Amazon, maar Walmart neemt Indiase marktleider over

07/05/2018

Ondanks een verleidelijk aanzoek van Amazon gaat de Indiase e-tailer Flipkart toch over in handen van Walmart en - opvallend - Google-eigenaar Alphabet. Voor 15 miljard dollar krijgen de Amerikanen zowat 75% van de aandelen in Flipkart in handen.

Sterke cijfers en nieuwe CEO voor Maisons du Monde

07/05/2018

Na een stevig eerste kwartaal zet meubel- en decoratieketen Maisons du Monde zijn groeiverhaal verder met een nieuwe CEO en de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Modani.

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.