Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

BUT,de op twee na grootse woonwinkelketen van Frankrijk, staat op het punt te worden gekocht door een groep rond de gebroeders Seifert, bekend van de Oostenrijkse meubelreus Lutz.

1,3 miljard euro omzet

Investeringsfonds CD&R (Clayton, Dubilier & Rice) en WM Holding, het investeringsvehikel van de Oostenrijkse meubelgroep Lutz, zijn exclusieve onderhandelingen gestart met Colony Capital, Goldman Sachs en OpCapita, de huidige eigenaars van Frankrijks op twee na grootste woonwinkelketen BUT.

 

Eind 2012 stonden de Oostenrijkers al eens heel dicht bij een overname van BUT, maar op het laatste nippertje trokken ze zich terug. Deze keer weten de broers Richard en Andreas Seifert ‑ wier vader Lutz in 1945 oprichtte ‑ zich gesteund door investeringsfonds CD&R, dat zich vier jaar geleden inkocht in de Britse sectorgenoot B&M. Dat de prijs intussen hoger ligt, heeft onder meer te maken met het feit dat BUT de voorbije jaren sneller groeide dan zijn concurrenten, mede dankzij de opening van dertien nieuwe vestigingen vorig jaar.

 

BUT, dat met zijn 303 winkels in 2015 een omzet genereerde van 1,3 miljard euro, is met een marktaandeel van 13,1% het nummer drie op de Franse meubelmarkt, na Ikea (18,3%) en Conforama (15,7%). De groep zou vandaag op zo’n 525 miljoen euro worden gewaardeerd. Als de deal slaagt ‑ volgens diverse Franse media is de zaak zo goed als rond ‑ verdringt Lutz Home Retail van het podium van grootste woonwinkelgroepen in Europa, na het Zweedse Ikea en het Zuid-Afrikaanse Steinhoff (eigenaar van Conforama).