Groeiende onrust over toekomst Conforama

Shutterstock

Na het ontslag van algemeen directeur Frank Deshayes heerst er grote onrust bij Conforama. De bonden vrezen dat het aantal winkelsluitingen verdubbelt, terwijl het gerucht gaat dat het bedrijf zou worden opgesplitst en het vastgoed verkocht.

 

Ontslag is "kaakslag" voor bonden en personeel

Het ontslag van algemeen directeur Deshayes wordt door de vakbonden als een "kaakslag" ervaren, want "hij was nog een van de weinige gesprekspartners die zich nog bekommerde om het personeel. Hij spande zich nog in voor ons", zegt Mouloud Hammour van vakbond Force Ouvrière. "In de raad van bestuur zetelen nu nog enkel vertegenwoordigers van de schuldeisers, wat onze vrees vertienvoudigt."

 

Die vrees wordt nog aangevuurd door berichten in Le Parisien: volgens de krant zijn liefst 76 winkels verlieslatend, meer dan twee keer zo veel dus als de 32 vestigingen die volgens de huidige reorganisatie (waarbij 1.900 van de bijna 9.000 banen sneuvelen) de deuren moeten sluiten. Bij het personeel leeft alvast het gevoel dat er nog meer slecht nieuws op komst is. Bovendien zouden investeringsfondsen KKR Crédit en Goldman Sachs, die in het kapitaal van de groep zitten, al drie maanden sleutelen aan een plan om het bedrijf op te splitsen en het vastgoed apart te verkopen.

 

Conforama is sinds 2011 in handen van de Zuid-Afrikaanse groep Steinhoff, die zelf in erg slechte papieren zit.