Habitat-oprichter Terence Conran overleden

Gevel met logo van interieur retailer Habitat
Foto: sylv1rob1 / Shutterstock.com

Terence Conran, de oprichter van interieurketen Habitat, is op 88-jarige leeftijd overleden. De Britse designer en zakenman stond aan het hoofd van een imperium dat alles van retail tot restaurants overspande.

 

Zelfbouw nog voor Ikea

Groot-Brittannië is een icoon kwijt: de interieurdesigner Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden. Op het Europese vasteland vooral bekend van zijn winkelketen Habitat, in het Verenigd Koninkrijk wordt Conran gezien als de man die modern design in de jaren zestig voor het eerst naar het eiland bracht. Zo zou het ook Conran geweest zijn die de Britten liet kennismaken met dekbedden in plaats van dekens.


In 1964 opende de eerste Habitat-winkel de deuren, waar Conran de Britten – nog voor Ikea – zelf te assembleren meubels leerde kennen. Op die manier kon hij budgetvriendelijk modern design aanbieden aan een nieuwe generatie klanten, die wilde breken met de naoorlogse eenheidsworst. Met de Conran Design Group ontwierp hij eveneens interieurs en winkelruimtes voor andere bedrijven.

 

Restaurants en boeken

Habitat breidde zich snel uit in het Verenigd Koninkrijk, waarna de ontwerper later nog de ketens Mothercare en British Home Stores overnam. Conran richtte ook tal van andere ondernemingen op, waaronder The Conran Shop en een hele resem invloedrijke restaurants. Hij schreef bovendien verschillende boeken over eten en design. 


"Hij was een visionair die een buitengewoon leven had en een carrière genoot die een revolutie teweegbracht in de manier waarop we in Groot-Brittannië leven", laat de familie weten in een mededeling. Hij "promootte het beste van het Britse design, cultuur en de kunsten over de hele wereld", met "een zeer eenvoudige overtuiging dat goed design de kwaliteit van het leven van de mensen verbetert”, citeert BBC.


Vandaag is Habitat deels in Franse en deels in Britse handen: de Franse groep Cafom kocht het bedrijf in 2011, maar niet de Britse winkels. Op de thuismarkt zijn de woonwarenhuizen eigendom van supermarktgroep Sainsbury’s.