Habitat stopt ermee in België | RetailDetail

Habitat stopt ermee in België

Habitat stopt ermee in België

De interieurwinkels van Habitat houden het voor bekeken in België: volgens eigenaar Erba is de situatie niet langer leefbaar door de slechte toelevering vanuit Frankrijk. Het personeel is ongerust en vreest geen uitbetaling te krijgen.

Totale uitverkoop

Habitat telt twee winkels in ons land: een in Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen en een in het Woluwe Shopping Center. De uitbating van de winkels is via een franchisecontract in handen van Belgian Designs, dat deel uitmaakt van Erba Holding, die geleid wordt door Erik Baeten.

 

Baeten zit echter op ramkoers met het Franse Cafom, dat de rechten voor Europa op de Habitat-formule bezit. “Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren”, zegt hij in een gesprek met De Tijd. En dat leidt tot situaties waarin de Belgische tak niet meer wil betalen en de Fransen niet meer willen leveren.

 

Daarnaast zou ook de verplaatsing van de winkel van het Grand Bazar-shoppingcenter op de Groenplaats naar de Stadsfeestzaal op de Meir, waar hij de plaats innam van Saturn, een tegenvaller zijn geweest, volgens Baeten omdat het complex vooral goedkopere enseignes aantrok.

 

Omzet kreeg klap

Volgens de resultatenrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank zag Belgian Designs zijn omzet teruglopen van 10,513 miljoen euro in 2014 naar 8,114 miljoen euro in 2015. Het nettoverlies liep daarbij op van 652.520 euro naar 840.733 euro. Over 2016 werden nog geen resultaten gepubliceerd.

 

De twee winkels houden sinds enkele dagen allebei een totale uitverkoop en bieden daarbij kortingen aan van 30% tot 70%. Daarna lijkt het voor de oorspronkelijk Britse keten onherroepelijk gedaan in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wissel aan de top bij Blokker Holding

22/02/2018

Abel Slippens is op 6 februari teruggetreden als voorzitter en lid van de raad van commissarissen van Blokker Holding. Hij is opgevolgd door Michiel Witteveen, die flink wat retailervaring meebrengt.

Ikea denkt ook aan veganistische klanten

19/02/2018

Het Zweedse Ikea gaat nu ook veganistische producten maken: de primeur is voor de Veggie Dog, een veganistische versie van de hotdog. Het is wel nog wachten tot de zomer voor de hotdog ook hier te koop zal zijn.

Ikea levert vanaf vandaag aan huis

08/02/2018

Vanaf vandaag levert Ikea ook in België online bestellingen thuis af. Ikea België volgt zo het voorbeeld van onder andere Duitsland. De webshop levert 120 nieuwe banen op, en dat aantal moet binnenkort nog fors groeien.

Auping misleidde consument rond diervriendelijke dons

07/02/2018

Volgens de Nederlandse Reclame Code Commissie heeft beddenfabrikant Auping een misleidend beeld gecreëerd rond de diervriendelijkheid van de gebruikte dons. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die het probleem aankaartte, reageert tevreden.

Ikea schrapt West-Vlaamse vestigingen van de planning

06/02/2018

De Zweedse woonketen Ikea heeft besloten om alle plannen voor een nieuwe vestiging in West-Vlaanderen de vuilnisbak in te kieperen. Normaal kwam er een woonwinkel in Wevelgem en er werd ook gesproken over Kortrijk.

Oh'Green steekt taalgrens over en opent in Aarschot

02/02/2018

Een jaar na de fusie met de tuincentra van Hubo opent de Waalse tuinketen Oh'Green voor het eerst een vestiging ten Noorden van de taalgrens. De winkel in Aarschot vervangt de huidige Intratuin.

Back to top