Habitat stopt ermee in België | RetailDetail

Habitat stopt ermee in België

Habitat stopt ermee in België

De interieurwinkels van Habitat houden het voor bekeken in België: volgens eigenaar Erba is de situatie niet langer leefbaar door de slechte toelevering vanuit Frankrijk. Het personeel is ongerust en vreest geen uitbetaling te krijgen.

Totale uitverkoop

Habitat telt twee winkels in ons land: een in Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen en een in het Woluwe Shopping Center. De uitbating van de winkels is via een franchisecontract in handen van Belgian Designs, dat deel uitmaakt van Erba Holding, die geleid wordt door Erik Baeten.

 

Baeten zit echter op ramkoers met het Franse Cafom, dat de rechten voor Europa op de Habitat-formule bezit. “Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren”, zegt hij in een gesprek met De Tijd. En dat leidt tot situaties waarin de Belgische tak niet meer wil betalen en de Fransen niet meer willen leveren.

 

Daarnaast zou ook de verplaatsing van de winkel van het Grand Bazar-shoppingcenter op de Groenplaats naar de Stadsfeestzaal op de Meir, waar hij de plaats innam van Saturn, een tegenvaller zijn geweest, volgens Baeten omdat het complex vooral goedkopere enseignes aantrok.

 

Omzet kreeg klap

Volgens de resultatenrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank zag Belgian Designs zijn omzet teruglopen van 10,513 miljoen euro in 2014 naar 8,114 miljoen euro in 2015. Het nettoverlies liep daarbij op van 652.520 euro naar 840.733 euro. Over 2016 werden nog geen resultaten gepubliceerd.

 

De twee winkels houden sinds enkele dagen allebei een totale uitverkoop en bieden daarbij kortingen aan van 30% tot 70%. Daarna lijkt het voor de oorspronkelijk Britse keten onherroepelijk gedaan in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Flamant in handen van Besix

25/05/2018

Interieurspecialist Flamant, met vijf winkels in België en één in Parijs, wordt overgenomen door bouwgroep Besix. Voormalig Brantano-topman Kurt Moons wordt CEO en moet het bedrijf een doorstart bezorgen.

Manfield opent eerste Belgische winkel in Antwerpen

25/05/2018

De eerste Belgische winkel van het Nederlandse schoenenmerk Manfield is open. In de Stadsfeestzaal in Antwerpen vinden klanten het nieuwste winkelconcept van het merk, waarin luxe en merkbeleving centraal staan.

Sterke cijfers en nieuwe CEO voor Maisons du Monde

07/05/2018

Na een stevig eerste kwartaal zet meubel- en decoratieketen Maisons du Monde zijn groeiverhaal verder met een nieuwe CEO en de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Modani.

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.