Hogere omzet helpt Steinhoff nauwelijks vooruit

Hogere omzet helpt Steinhoff nauwelijks vooruit
Shutterstock.com

Steinhoff, de Zuid-Afrikaanse eigenaar van onder andere Conforama, boekte in de eerste negen maanden van het boekjaar een mooie omzetstijging. Daarmee is het concern echter nog lang niet uit de problemen.

 

Groei in Europa

De omzet uit voortgezette activiteiten ging in de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar met 4% omhoog tot 10,1 miljard euro. Vooral de merken onder Pepkor Europe (Pepco, Dealz en Poundland) presteerden sterk en stuwden de omzet met 13% omhoog. Ook Pepkor Africa boekte winst, terwijl Conforama een vlakke omzet realiseerde.

 

Het grootste probleem voor Steinhoff blijft echter de enorme schuldenberg van zowat negen miljard euro. De Zuid-Afrikaanse meubelgigant slaagde er wel in een overeenkomst te bereiken met zijn schuldeisers om die schulden te herschikken, waardoor het bedrijf zijn schulden pas in 2021 zal moeten afbetalen. In de tussentijd zal Steinhoff ongetwijfeld proberen om een aantal activiteiten te verkopen.

 

Los van die schuldenberg zal het bedrijf ook nog het hoofd moeten bieden aan de vele schadeclaims van beleggers die zich bedrogen voelen. Die claims zijn het gevolg van het fraudeschandaal dat in 2017 uitbrak: persbureau Bloomberg becijferde dat er zeker voor 6,2 miljard euro schadeclaims zijn ingediend.