IKEA België integreert duurzaamheid in bonusregeling medewerkers

IKEA België integreert duurzaamheid in bonusregeling medewerkers

Door een duurzamer assortiment, een efficiënter transport en een ecologisch management van zijn gebouwen maakt IKEA België volop werk van duurzamer ondernemen. De Belgische dochter van 's werelds grootste woonwarenhuisketen ziet op al die vlakken nog flink wat marge tot verbetering. Dat blijkt uit het eerste duurzaamheidsrapport, dat IKEA België zopas publiceerde. 

"Verantwoord groeien"

"Ons bedrijf blijft groeien, maar de kansen die dit schept, hebben ook implicaties voor ons verbruik van grondstoffen en de stijging van onze CO2-uitstoot", zegt country manager Olivier Baraille. "We moeten daarom onze bedrijfsactiviteiten durven veranderen. We doen er alles aan om zelf zo duurzaam mogelijk te zijn, maar als we echt een verschil willen maken, moeten we samen werken met onze klanten."


"Jaarlijks komen er bijna 13 miljoen mensen bij ons over de vloer. We willen hen en hun families stimuleren om duurzamer te leven en willen hen daarbij ook helpen. Hetzelfde geldt voor onze medewerkers. Bovendien proberen we ook met een aantal partnerorganisaties synergie te creëren. Samen kan onze impact echt enorm zijn."

 

Om die impact op structurele wijze te kunnen blijven evalueren, wil IKEA België voortaan jaarlijks een duurzaamheidsrapport uitbrengen. Het eerste werd deze week in Zaventem voorgesteld en geeft een inkijkje in wat IKEA zoal doet om respectvoller om te gaan met mens en milieu.

 

Mooie resultaten, ambitieuze plannen

Alle verwezenlijkingen van het voorbije jaar opsommen is onmogelijk. In zijn gloednieuwe duurzaamheidsverslag beperkt de keten van woonwarenhuizen zich ook tot de meest opvallende realisaties. Enkele hoogtepunten daarvan willen we u hier toch niet onthouden:

  • Tijdens zijn boekjaar 2012 heeft IKEA dankzij de verkoop van spaarlampen en leds 45.403.071 kWh bespaard, goed voor 11.804.798 kg CO2 minder (IKEA herhaalt zijn belofte om tegen 2016 enkel nog led-lampen te verkopen).

  • 71% van alle energie die IKEA in België gebruikt is hernieuwbaar; 12% is afkomstig van eigen zonnepanelen (enkel de winkels van Aarlen en Luik hebben er nog geen, maar daar wordt dit jaar nog werk van gemaakt).

  • 0% van het afval komt op de stortplaats terecht; 80% van alle afval wordt nu al gesorteerd voor recyclage (tegen 2015 moet dat 90% zijn).

  • IKEA heeft samen met medewerkers en klanten 328.917 euro ingezameld voor Unicef en elke winkel zal dit jaar ook een lokaal buurtproject ondersteunen.

  • Een derde van het verbruikte water is afkomstig van regenwaterbeheer.

 

Primeur: duurzaamheid als bonus-criterium

Om het hele bedrijf van die duurzaamheidsgedachte te doordringen, heeft IKEA België alvast een opvallende beslissing genomen: het percentage gesorteerd afval zal, volgens duurzaamheidsmanager Caroline Gestaud, "naast de klassieke omzet- en winstdoelen, meetellen voor 20% van de bonus". De ecoteams die in elke winkel aan de slag zijn (en die ook de consument informeren), zullen daarbij een sturende rol krijgen.

 

Dat IKEA België er zelf ook niet bepaald armer van wordt wanneer het mensen bijvoorbeeld overtuigt om een waterbesparende kraan te kopen of te opteren voor energie-efficiëntere led-lampen of inductiekookplaten, ontkent country manager Olivier Baraille niet: "Uiteraard is dit ook een businessopportuniteit voor ons. We zijn geen vzw of ngo! Maar tegelijk beseffen we meer dan ooit dat de groei van een bedrijf niet ten koste van het milieu of de gemeenschap mag gaan. Anders blijft het liedje niet duren."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Met nieuwe locatie in Antwerpen wil fonQ België veroveren

14/11/2017

Webwarenhuis fonQ heeft grote plannen voor de Belgische markt: met een vestiging in Antwerpen en de bouw van een nieuw distributiecentrum in Utrecht hoopt het Nederlandse onlinewarenhuis in België een grotere marktpositie te veroveren.

West-Vlaams Floralux opent nu ook in Limburg

14/11/2017

In het Limburgse Ham gaan twee familiebedrijven samenwerken om van het huidige tuincentrum een enorm nieuw winkelcomplex te maken. Het West-Vlaamse Floralux pompt twaalf miljoen euro in het project en creëert zo dertig nieuwe jobs.

Amazon komt nu ook met eigen meubels

08/11/2017

Amazon heeft nog maar eens een aantal eigen merken op de markt gebracht. Zo stapt de e-commercereus voor het eerst ook zelf in sportkleding en meubels.

Beter Bed Holding groeit verder, behalve in Duitsland

03/11/2017

De omzet van de Beter Bed Holding is in het derde kwartaal met 3,3% gegroeid. De beddenverkoper presteerde goed in alle markten, behalve in Duitsland waar het kampt met de gevolgen van een gifprobleem.

Algemeen directeur Leen Bakker stapt op

02/11/2017

Rob van den Noort vertrekt binnenkort als algemeen directeur bij Leen Bakker. Hij was nog maar sinds 2015 aan de slag in die functie, maar zegt dat zijn werk er opzit. Een opvolger is er momenteel nog niet.

Ikea België start met verkoop zonnepanelen

12/10/2017

Woonwarenhuisketen Ikea verkoopt voortaan ook zonnepanelen. Die zouden zo’n 6 tot 10% goedkoper zijn dan bij de gevestigde spelers op de markt. Anders dan de meubels is er van zelf monteren echter geen sprake: daarvoor werkt Ikea samen met het Britse Solarcentury.

Back to top