Ikea bindt strijd aan tegen voedselverspilling

Ikea

Ikea België wil dit jaar de voedselverspilling in de eigen productieketen met de helft terugdringen. Sinds 2017 heeft het bedrijf daartoe al diverse initiatieven ontplooid.

 

200 ton afval vermeden

Ikea België startte in 2017 een intern programma om voedselverspilling aan te pakken. Sindsdien kon het bedrijf bijna een half miljoen maaltijden besparen, goed voor zo’n 200 ton afval. Vorig jaar verminderde het de verspilling van voedsel dat in de Belgische restaurants, bistro’s en medewerkerskantines overblijft met 37%.

 

Eind dit jaar wil Ikea België op een vermindering van 50% uitkomen. Daarvoor werd de voorbije jaren geïnvesteerd in oplossingen voor de eigen productielijn omdat in deze schakel van de keten de grootste impact gemaakt kan worden. De keten introduceerde onder meer slimme weegschalen die gekoppeld worden aan tablets,  en waarmee medewerkers nauwgezet kunnen bijhouden welk soort voedsel overblijft en waarom het wordt weggegooid. Het bedrijf gebruikt ook slimme ovens, die zorgen voor een optimale temperatuur en gaartijd. Bovendien zullen camera’s binnenkort met behulp van artificële intelligentie maaltijdresten van klanten automatisch registereren.

 

Sinds 2019 werkt Ikea België ook samen met de anti-verspillingapp Too Good To Go. Op die manier kon het bedrijf tussen februari 2019 en maart 2020 al 13.000 maaltijden redden. Voeding die toch nog overblijft op het einde van de dag wordt verwerkt in de eigen biogasinstallatie of gedoneerd aan organisaties zoals de Voedselbanken en Restos du Coeur. In totaal kregen die organisaties reeds voor meer dan 85.000 euro aan voedsel.