Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven
Shutterstock

Ikea gaat de komende jaren miljarden investeren om “dichter bij de klant te komen” en pure players als Amazon voor te blijven. Dat zegt de kersverse financieel directeur van Ikea Group, Juvencio Maeztu.

 

3,1 miljard euro geïnvesteerd in 2016/17

Ikea moet zich aanpassen als het zijn voorsprong wil behouden, niet alleen op Amazon ‑ dat in november zelf nog twee eigen meubelmerken lanceerde ‑ maar ook op Flipkart in India en op Otto en Home24 in Duitsland. Dat heeft Juvencio Maeztu aan Reuters gezegd in zijn eerste interview als financieel topman van Ikea Group. Als eigenaar van 363 van de 413 Ikea-vestigingen is die groep veruit de belangrijkste franchisenemer van Inter Ikea.

 

“Daarbij is het relevanter dan ooit om zo dicht mogelijk bij de klant te komen. Die heeft meer macht dan ooit tevoren.” Daarom wil Maeztu volop investeren in kleinere showrooms in stadscentra “om de jongere generaties te bereiken” en tegelijk de webshops uitbouwen “om de concurrentie met internetgiganten aan te kunnen”.

 

Ook al kost dat flink wat geld en zal dat op de winstgevendheid drukken, waarschuwt de bijna 50-jarige Spanjaard. Ikea Group investeerde in het voorbije fiscale jaar 2016-2017 meer dan drie miljard euro in zijn woonwarenhuizen, distributie en winkelcentra. “En we zullen hetzelfde bedrag of zelfs nóg meer investeren in de komende drie jaar”, aldus nog Maetzu. Miljarden die de topman wil gebruiken in de uitrol van ‘city-center formats’, de uitbouw van digitale diensten alsook de bouw van distributiecentra voor e-commerce.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Oh'Green opent eerste tuinwinkel in Aarschot

13/03/2018

De Garden Center Holding, ontstaan uit de fusie van het Waalse Oh!Green, vier winkels van Walter Van Gastel en drie Intratuin-winkels, opent morgen de allereerste Oh'Green-tuinwinkel in Aarschot.

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK

07/03/2018

Maisons du Monde heeft in 2017 de grens van het miljard euro omzet doorbroken. De Franse woonketen blijft stevig groeien, nu ook in het Verenigd Koninkrijk, maar toch stelt het de verwachtingen voor 2018 naar beneden toe bij.

Ikea toont winkel van de toekomst

06/03/2018

Op het Mobile World Congress heeft Ikea in samenwerking met Accenture zijn winkelconcept van de toekomst gepresenteerd. Opvallend: het is een kleine binnenstadwinkel, met - uiteraard - veel technologie.

Back to top