Ikea gaat meubels verhuren

Foto: Michael Gordon / Shutterstock.com

Ikea start in Zwitserland een test om kantoren hun meubilair te laten huren in plaats van te kopen. De woonketen wil er binnenkort voor zorgen dat je je interieur kan ‘leasen’, zodat je eens kan afwisselen zonder dat alles op de vuilnisbelt belandt.

 

Nieuwe inkomsten én eco

Ikea werkt aan een nieuw huurmodel, dat er volgens de Zweedse groep voor kan zorgen dat we binnenkort ons interieur – van kantoorstoelen tot keukenkasten – op een hele nieuwe manier bezitten. “We werken samen met partners aan een systeem waarbij je meubelen daadwerkelijk kunt huren. Als de huurperiode voorbij is, geef je ze terug en kun je iets anders huren”, legt Torbjörn Lööf, CEO van moederholding Inter Ikea, uit aan de Financial Times.

 

Behalve een volledig nieuw inkomstenmodel voor de retailreus, die dringend op zoek is naar een nieuwe groeistrategie, zou het huursysteem ook duurzamer zijn. Het zou de levenscyclus van de Ikea-meubelen verlengen, want “in plaats van ze weg te gooien, knappen we ze een beetje op en kunnen we ze weer verkopen”, aldus Lööf. Ikea streeft er zo naar een circulair bedrijfsmodel te ontwikkelen.

 

“Schaalbare abonnementsdiensten”

Nog in de loop van deze maand gaat een eerste proefproject van start in Zwitserland. Die test mikt vooral op zakelijke klanten, die er kantoormeubilair zoals bureaus en stoelen kunnen huren, maar Lööf heeft het meteen over een reeks tests die mogelijk kunnen leiden tot "schaalbare abonnementsdiensten" voor verschillende soorten meubilair. Zeker keukens zijn een interessante productcategorie voor het leasemodel, klinkt het: "Je zou kunnen zeggen dat leasing een andere manier is om een keuken te financieren.” 

 

Personalisatie en makkelijk aan te passen interieurs zijn vervolgens een nieuwe markt waar de interieurketen op wil inzetten. “Wanneer dit circulaire model in de lucht is, interesseert het ons des te meer om producten niet alleen te verkopen, maar ook te zien wat ermee gebeurt en hoe de consument ervoor zorgt”, aldus nog Lööf. Hij wil consumenten de kans geven om bijvoorbeeld alleen de kastdeuren naar smaak aan te passen in hun Ikea-keuken, zelfs als het een huurkeuken is.

 

Ikea overweegt ook om zijn eigen bedrijf voor reserveonderdelen te lanceren, zodat klanten alsnog vervangonderdelen, zoals scharnieren of schroeven, kunnen kopen voor meubilair dat niet langer in de winkels te vinden is.