Ikea geeft donsdekens en hoofdkussens tweede leven

Ikea

Ikea België test een project om dons- en verenvullingen te recycleren. Het initiatief past binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van de woonwinkelketen.

 

Kortingbon

Concreet wil Ikea klanten aanmoedigen om oude of ongebruikte kussen en dekbedden, die gevuld zijn met dons of veren, in te leveren bij de retailer, zodat het materiaal gerecycleerd kan worden. Nu belanden deze producten nog al te vaak bij het huisvuil, omdat er geen structureel recyclagesysteem voorhanden is. België test het programma als eerste land gedurende zes maanden uit. Nadien volgt een evaluatie en krijgt het mogelijk een vervolg in andere Europese landen.

 

Gisteren is Ikea Belgie effectief gestart met de inzameling van dons en veren. Om klanten extra te motiveren om mee te doen, ontvangen ze gedurende de maand september per ingediend product een kortingbon van 15%, die ze kunnen verzilveren bij hun volgende aankoop van textielproducten.

 

100% circulair

De ingezamelde materialen zullen na een eerste sortering grondig gewassen en gedesinfecteerd worden. Nadien kunnen ze zonder probleem hergebruikt worden en komen ze in het normale productieproces van de winkelketen terecht.

 

Het testproject maakt deel uit van de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van Ikea, dat tegen 2030 een 100% circulaire onderneming wil zijn. “Om dit doel te bereiken, verminderen we ons eigen afval, bieden we diensten aan die helpen om de levensduur van onze producten te verlengen en investeren we zoveel als mogelijk in circulaire producten, gemaakt van gerecycleerde of hernieuwbare materialen”, zegt duurzaamheidsmanager Nathalie Van Edom.