Ikea heropent winkels en doet videoconsultaties

Logo retailer Ikea
Beeld: MDOGAN / Shutterstock.com

Ikea rekent erop zijn Europese winkels vanaf eind april te kunnen heropenen. In afwachting start de keten in België al met video-advies. De coronacrisis kostte de woonketen al 60% aan omzet.

 

Vanaf 28 april terug

Op 28 april gaan de Ikea-winkels in Nederland weer open, onder strikte voorwaarden weliswaar. Er zullen maar een beperkt aantal klanten de dertien winkels in mogen. Het restaurant en kinderhoek Småland blijven voorlopig gesloten.

 

In mei moeten ook elders in Europa heropeningen volgen, zegt CEO Jesper Brodin tegenover Reuters. De topman gaat er nu van uit dat de sluitingsperiode van elke winkel tot zo’n acht weken zal bedragen. Tot nu toe heeft Ikea de verkopen al met 60% zien terugvallen. E-commerce is nu goed voor ongeveer de helft van de groepsomzet, maar weet de gevolgen van de sluitingen dus onvoldoende te compenseren.

 

Video-advies online

In afwachting van de fysieke openingen begint Ikea in België alvast met videogesprekken voor persoonlijk advies. Consumenten kunnen online een afspraak maken en krijgen dan een halfuur gratis advies van een medewerker. Zo kunnen ze samen een shoppinglijst samenstellen voor het thuiskantoor, de badkamer of een baby- en kinderkamer. 

 

De adviesmedewerkers kunnen online ook plannen helpen schetsen voor kledingkasten en opbergoplossingen in de woonkamer, of bedden en matrassen helpen kiezen. Achteraf kunnen de producten met één klik online worden besteld.

 

90% herstel tegen september

Ikea kijkt ook al vooruit naar het post-coronatijdperk. Een crisis zorgt typisch voor een ‘babyboom’ en voor economische terugval, dus investeert de meubeldiscounter in een grotere voorraad babyproducten, prijsverlagingen en een uitbreiding van het lageprijsaanbod. Aangezien e-commerce nu sterk groeit – de online omzet is tijdens de coronacrisis verdubbeld – ziet Brodin ook zijn ambities bevestigd om meer in te zetten op kleinere showrooms en binnenstadwinkels.

 

In China heeft de omzet alweer het niveau van voor de corona-uitbraak bereikt, dus rekent Ikea erop tegen september wereldwijd voor zo’n 90% hersteld te zijn. Het wordt niettemin "zonder twijfel" een moeilijk jaar voor de Zweedse keten.