Ikea krijgt 1 miljoen boete voor bespioneren personeel

Shutterstock.com

Ikea is in Frankrijk veroordeeld tot een boete van een miljoen euro wegens het opzetten van een spionagesysteem, bedoeld om privégegevens over het eigen personeel te verzamelen.

 

Dure auto

Het bedrijf werd er samen met voormalige managers en enkele politieagenten van beschuldigd sinds 2002 honderden werknemers illegaal te hebben bespioneerd. De zaak kwam in 2012 aan het licht nadat het Franse weekblad Le Canard Enchainé belastend e-mailverkeer tussen managers en privé-detectives gepubliceerd had.

 

Tijdens het proces bleek dat Ikea Frankrijk 600.000 euro per jaar uitgaf aan privédetectives, die bijvoorbeeld moesten nagaan hoe een bepaalde medewerker zich plots een dure auto kon permitteren. Privédetectives en politiemensen hielpen ook privégegevens (strafblad, levensstijl, vermogen) over medewerkers en sollicitanten verzamelen, schrijft De Tijd.

 

Twee jaar cel

Vandaag kreeg de Franse dochter van Ikea een boete van een miljoen euro opgelegd wegens het oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens. Jean-Louis Baillot, die tussen 1996 en 2009 aan het hoofd stond van Ikea Frankrijk, werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 50.000 euro.

 

Op het proces stond ook de Belgische topmanager Stefan Vanoverbeke terecht, die de Franse tak van de meubelketen leidde tussen 2010 en 2015. Hij werd vrijgesproken omdat er geen ‘materieel element’ tegen hem was.