Ikea lanceert plan voor contactloos afhalen

Ikea lanceert plan voor contactloos afhalen
Foto Ikea Belgium

Woonwinkelketen Ikea stelt voor om in België snel contactloos afhalen mogelijk te maken: "Dit is de veiligste en best georganiseerde formule in aanloop naar de heropening van de winkels zelf." In andere landen werd het plan al met succes getest.

 

Veilige 'click & collect'

Ikea werkte internationaal een concept uit met contactloze afhaalpunten op de parkings: klanten bestellen online of per telefoon en kiezen een tijdslot om de goederen op te halen. Met een bestelnummer melden ze zich aan op de parking van de gekozen winkel. Daar moeten ze een vast parcours volgen tot aan het onthaalpunt, waar ze op basis van het bestelnummer een parkingplaats krijgen aangewezen.

 

Tussen de parkeerplaatsen worden minstens twee plaatsen vrijgehouden. De klant wacht in de wagen, een medewerker brengt de goederen tot aan de wagen, ontsmet de kar en keert terug naar het depot. De klant kan dan uitstappen, de goederen inladen en wegrijden. Nadien wordt de gebruikte kar weer ontsmet. Deze werkwijze is toegelaten in bijna alle landen op het Europese vasteland, inclusief de ons omringende landen. België is samen met Italië, Kroatië en Spanje de uitzondering, zegt Ikea.

 

Ook andere retailers tonen interesse

"Deze formule zorgt ervoor dat de druk bij de latere volledige opening van de winkels verlicht wordt, zodat mogelijke chaos wordt vermeden. Hierdoor kunnen medewerkers in veilige en gezonde omstandigheden hun werk doen en kan een deel van de meer dan 4.000 medewerkers terug aan het werk. De oplossing vormt een eerste stap, bij een heropening kan ze gecombineerd worden met de mogelijkheid voor een winkelbezoek, waardoor klantenstromen gespreid kunnen worden en iedereen kan winkelen op de manier waar hij of zij zich veilig bij voelt", zo luidt het.

 

Daarom vraagt Ikea een duidelijke toestemming om deze manier van werken zo snel mogelijk te kunnen toepassen, ook in het belang van andere retailers die in aanmerking komen voor deze formule. Onder andere A.S. Adventure, AVA, Decathlon en MediaMarkt bevestigden al hun interesse. Eerder pleitte ook retailfederatie Comeos er al voor om click & collect als veilig alternatief dringend in te voeren.