Ikea loopt vooruit op energiedoelstellingen

Ikea loopt vooruit op energiedoelstellingen
Shutterstock.com

Ingka Group, eigenaar van de meeste Ikea-winkels, zal tegen eind dit jaar even veel hernieuwbare energie produceren als het energie verbruikt. Daarmee bereikt de woonwinkelketen de eigen doelstelling een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland.

 

Klimaatpositief

Het afgelopen decennium heeft Ingka Group 2,5 miljard euro geïnvesteerd in windparken, in zonnepanelen op zijn winkels en magazijnen en recent ook in zijn eerste 'off-site' zonneparken. Deze week nam het bedrijf een belang van 49% in twee Amerikaanse zonneparken, die in de komende maanden operationeel zullen zijn, leerde Reuters

 

Brodin kondigde ook aan dat hij zal blijven investeren in wind- en zonneparken: "Klimaatvriendelijk zijn is geen extra kost. Het is eigenlijk slim zakendoen en hoe het bedrijfsmodel van de toekomst eruit zal zien. Alles rondom fossiele brandstoffen en het dwaze gebruik van hulpbronnen zal duur worden." Tegen 2030 wil Ikea naar eigen zeggen ‘klimaatpositief’ zijn, wat erop neerkomt dat de Zweedse meubelgigant de uitstoot van meer broeikasgassen wil voorkomen dan de hoeveelheid waar het zelf verantwoordelijk voor is.

 

De timing van Ikea is natuurlijk geen toeval: tal van grote bedrijven grijpen de klimaattop in New York aan om hun klimaatinspanningen extra in de verf te zetten en hun plannen voor de toekomst te ontvouwen: denk maar aan Google, Amazon en Mars. Op die manier hopen ze wat goodwill op te bouwen bij de publieke opinie.