Ikea moet forse belastingaanslag vrezen

Ikea moet forse belastingaanslag vrezen
Shutterstock.com

Inter Ikea, eigenaar van de merknaam Ikea en beheerder van de franchiseactiviteiten, moet mogelijk nog miljoenen euro’s achterstallige belastingen betalen als twee deals met de Nederlandse belastingdienst alsnog worden afgeschoten.

 

Omstreden regelingen

In 2017 startte de Europese Commissie een onderzoek naar Inter Ikea, dat de franchiseactiviteiten van de meubelgigant beheert en alle inkomsten uit franchisevergoedingen wereldwijd registreert. Volgens persagentschap Reuters zou de Commissie nu vaart zetten achter het dossier, in de hoop het nog dit jaar af te ronden.

 

Voorwerp van onderzoek zijn twee fiscale regelingen uit 2006 en 2011 met de Nederlandse belastingdienst, die volgens de Europese Commissie de belastbare winst van Inter Ikea in Nederland aanzienlijk hebben verlaagd en het bedrijf een oneerlijk voordeel hebben bezorgd. De woonwinkelketen zou immers constructies hebben opgezet om franchisewinsten te versluizen naar Luxemburg en Liechtenstein, waar ze niet of nauwelijks belast werden.

 

Via die constructies zou Ikea in een periode van zes jaar in totaal voor een miljard euro aan belastingen hebben vermeden. Het meubelconcern heeft intussen ook gereageerd op de aantijgingen en stelt dat het belasting betaald heeft in overeenstemming met de lokale wet- en regelgeving: "Wij zijn van mening dat we het juiste bedrag aan belasting hebben betaald."