Ikea opent duurzame stadswinkel in Wenen

Ikea - Ingka Group

De begin vorig jaar aangekondigde groene stadswinkel van Ikea in Wenen is gisteren geopend. Het duurzame warenhuis heeft geen parking en focust op kleinere items.

 

160 bomen, geen parking

Het ontwerp van de ‘Ikea Westbahnhof’ is een radicale breuk met de traditionele grote blauwe dozen van de woonwinkelketen. Het zeven verdiepingen tellende, rastervormige gebouw biedt een oase van groen in een van de drukste delen van de Oostenrijkse hoofdstad. Op de balkons groeien 160 bomen die er mee voor zorgen dat het binnenin koel blijft. Verder staat alles in het teken van duurzaamheid met zonnepanelen en hyperzuinige verwarming.

 

De winkel is helemaal afgestemd op de stedelijke shoppers die te voet, per fiets of met het openbaar vervoer komen. Een parking is er niet. Ikea Westbahnhof focust in de eerste plaats dan ook op kleinere items, zo’n 3.000 in totaal. Er is geen meubelmagazijn. Wie toch grotere stukken koopt, kan deze binnen de 24 uur thuis laten leveren. Het transport gebeurt met elektrische trucks.

 

De bovenste twee verdiepingen van het gebouw zijn voorbehouden voor een hostel, uitgebaat door de Accor-groep. Daarbovenop is er een groot zonneterras, dat vrij toegankelijk is en tevens gebruikt zal worden voor evenementen.