Ikea start test met meubels leasen

Shutterstock.com

De Zweedse woonketen Ikea wil consumenten duurzamer laten leven en lanceert daarom ook in Nederland een proefproject waarbij mensen meubels kunnen huren in plaats van ze te kopen. Zo krijgen producten een tweede leven.

 

Zorg voor mens en planeet

“Onze verantwoordelijkheid is ervoor zorgen dat het materiaal duurzaam is, ook al is de prijs laag. En dat je het een tweede leven kunt geven. Daarom gaan we in Nederland introduceren dat je producten kunt huren of leasen. Er begint binnenkort een pilot, met een handvol producten,” zegt Lena Herder, directeur van Ikea Nederland, in een interview met NRC.

 

De topvrouw benadrukt dat zorgen voor mens en planeet centraal staat in de strategie van Ikea, dat daarin voortrekker wil zijn en consumenten wil laten zien hoe ze duurzamer kunnen leven. Ze betwist dan ook dat Ikea voor wegwerpmeubilair zou staan: “Als je hier een tafel koopt, wil ik dat je hem over tien jaar nog steeds hebt. Het draait niet om het consumeren van steeds maar nieuwe producten. Ik heb een tafel die ik kocht toen ik met mijn man ging samenwonen. Mijn dochter heeft hem nu, die tafel is 40 jaar oud.”

 

Geen kleine stadswinkels

Eerder dit jaar had Ikea al aangekondigd dat het zou gaan experimenteren met het verhuren en terugkopen van meubels. In Japan bijvoorbeeld koopt de retailer gebruikte sofa’s van klanten terug en recycleert dan het materiaal, waardoor de zetels niet gewoon bij het vuilnis belanden. Hoe de test in Nederland zal verlopen, is voorlopig niet bekend.

 

In elk geval zullen de experimenten van de keten met kleinere winkels in het hart van de stad niet gauw naar Nederland komen, vertelt Herder. “Nederland is een klein, dichtbevolkt land. Met alle winkels die we hier hebben is het voor de meeste mensen niet verder dan twintig minuten rijden naar een vestiging. Dat is compleet uniek. In Spanje kan het twee uur rijden zijn naar een winkel. We richten ons op de bestaande winkels.”