JYSK-oprichter Lars Larsen overleden

Lars Larsen met zijn vrouw Kristine bij de opening van de eerste JYSK winkel in 1979.
Foto: JYSK

Lars Larsen, de oprichter van de Deense interieurketen JYSK, is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van leverkanker. Zijn keten viert dit jaar haar veertigste verjaardag.

 

Sinds 1979

Tot twee maanden geleden was Larsen het gezicht van JYSK, de keten van interieur- en beddenwinkels die hij in 1979 oprichtte. In juni zag hij zich, door de diagnose van leverkanker, echter genoodzaakt om de fakkel door te geven: de rol van voorzitter van houdstermaatschappij Lars Larsen Groep is overgedragen aan zijn zoon Jacob Brunsborg, terwijl Jan Bøgh CEO en voorzitter van JYSK blijft.

 

Vanochtend is Larsen, onder collega’s bekend als "De Handelaar", overleden in zijn huis in Denemarken, omringd door zijn naaste familie. Larsen laat zijn vrouw Kristine, hun twee kinderen en vier kleinkinderen achter.

 

Integratie van twee formules

De familie toont zich meteen vastberaden om het levenswerk van de "Deense koning van de dekbedden" verder te zetten: het bedrijf bestaat sinds 1984 uit twee takken, JYSK Nordic (met winkels in twintig landen) en Dänisches Bettenlager (met winkels in zeven landen), maar nu is het de bedoeling om beide te integreren.

 

Los daarvan blijft JYSK weliswaar nog als franchiseconcept bestaan, vandaag in die hoedanigheid actief in 25 landen. Eerder dit jaar huldigde Larsen nog persoonlijk de eerste winkel in Ierland in, wat de keten weer een stap dichter bracht bij Larsens ambitie om de keten naar "alle belangrijke Europese landen" te brengen.