Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK | RetailDetail

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK
Foto: NeydtStock / Shutterstock.com

Maisons du Monde heeft in 2017 de grens van het miljard euro omzet doorbroken. De Franse woonketen blijft stevig groeien, nu ook in het Verenigd Koninkrijk, maar toch stelt het de verwachtingen voor 2018 naar beneden toe bij.

 

Solide klim uit het rood en boven het miljard

Het afgelopen jaar zag Maisons du Monde de omzet met 14,6% stijgen naar het symbolische bedrag van 1,01 miljard euro. In de winkels die al langer dan een jaar bestaan steeg de omzet met 7,4%. Ook de nettowinst overschreed een belangrijke grens: die dook namelijk uit het rood en ging van 12 miljoen euro verlies naar 63 miljoen euro winst. 

 

De operationele winst klom met 14,7% naar 106,8 miljoen euro, terwijl de brutomarge wel licht daalde van 67,1 naar 66,6%. De resultaten liggen daarmee in lijn met de eigen verwachtingen. “Met een solide vooruitgang in de verkoopcijfers en het EBITDA, heeft Maisons du Monde weer een jaar van rendabele groei gerealiseerd in 2017”, zegt algemeen directeur Gilles Petit.

 

Vijfde alle verkopen online, ondanks 25 nieuwe winkels

Aan het eind van het jaar had de interieurketen er ook 25 extra winkels bij, die de deuren vooral in de tweede jaarhelft openden. Zo kwamen er twee nieuwe franchisevestigingen in Dubai en Doha in Qatar bij, een eerste corner in warenhuis Printemps Nation en een nieuwe showroom in Parijs.

 

Niettemin ging Maisons du Monde er ook online op vooruit: onlineverkopen zijn al goed voor 21% van alle omzet, de online omzet groeide dan ook ruim 24% in het voorbije jaar. Het bewijst volgens Petit het succes van de omnichannelstrategie van de groep. Vorig jaar investeerde het bedrijf nog in een nieuw CRM-systeem.

 

Britse lancering drukt op prognose 2018

Dit jaar gaat Maisons du Monde echter uit van een lagere groei dan het initieel in zijn middellange termijnplannen had vooropgesteld. De keten verwacht een omzetgroei van zo’n 10%, terwijl het eerder een jaarlijkse groei van 12 tot 14% voorspelde. Een moeilijkere vergelijkingsbasis, gezien de goeie prestaties vorig jaar, en de voorziene investeringen in nieuwe winkelopeningen halen die stijgende lijn echter wellicht wat naar beneden. “We zijn van plan om onze marketinguitgaven te verhogen”, legt de topman uit aan Reuters: “De acquisitie van klanten, zeker internationaal, is duur en we willen onszelf de middelen geven om onze groei te financieren.”

 

Maisons du Monde zet in 2018 ook zijn eerste stappen op de Britse markt: het heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor corners in de warenhuizen van Debenhams. In totaal wil de Franse formule dit jaar 25 tot 30 winkels openen. “2018 wordt een jaar waarin we onze actieplannen doorzetten en van commerciële innovaties”, besluit Petit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Hornbach groeit boven de vier miljard euro omzet

23/03/2018

De Duitse bouwmarktketen Hornbach haalde in zijn vorige boekjaar, dat 28 februari afliep, meer dan vier miljard euro omzet. De totale omzetgroei bedroeg 5,1%: in Nederland was er dubbelcijferige groei, de Duitse thuismarkt stagneert.

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Thuismarkt drukt resultaten Nike

23/03/2018

Het Amerikaanse sportmerk Nike heeft in het derde kwartaal een omzetstijging gekend van 7%, maar het moest daarbij wel toekijken hoe de resultaten in de Verenigde Staten terugvielen ten opzichte van een jaar eerder.

Carré Blanc wil twintigtal winkels in ons land

22/03/2018

Carré Blanc, Frankrijks nr. 1 en een van Europa's grootste distributeurs van huishoudlinnen, wil ons land veroveren via franchising. Het Franse merk ziet potentieel voor een twintigtal winkels in België.

Back to top