Meubelketen BUT heeft oogje op Conforama

Shutterstock

De Franse meubelketen BUT is kandidaat om zijn concurrent Conforama over te nemen. Die laatste staat al een tijdje in de etalage en maakt werk van een grote reorganisatie, waarbij naar verluidt 1500 à 2000 banen op de tocht staan.

 

Eén op de vijf banen in het gedrang

Volgens de Franse krant Le Figaro is BUT de enige nog overblijvende kandidaat om het noodlijdende Conforama over te nemen. Die meubelketen, met 235 vestigingen en een jaaromzet van circa 3,5 miljard euro de op één na grootste van Frankrijk (na Ikea), staat in de etalage sinds zijn Zuid-Afrikaanse moeder Steinhoff door een groot boekhoudschandaal zelf in de problemen is geraakt.

 

Daardoor moest Conforama vorig jaar al op zoek naar een noodfinanciering ter waarde van bijna 200 miljoen euro en zag het zich verplicht zijn participatie van 17% in Showroomprivé te verkopen (Carrefour betaalde er 78,7 miljoen euro voor). Om de kansen op het vinden van een overnemer te optimaliseren, werkt Conforama intussen naarstig aan een grote reorganisatie, waarbij één op de vijf banen voor de bijl dreigt te gaan. Bij Conforama werken vandaag 9286 mensen.

 

Het Conforama-dossier is in handen van de zakenbank Rothschild, die de keten al aan meerdere potentiële overnemers (bij wie naar verluidt Fnac Darty) heeft aangeboden. Dat is voorlopig echter tevergeefs, zo schrijft Le Figaro. BUT zelf wil het bericht bevestigen noch ontkennen, maar retailspecialisten weten nog dat dat BUT al in 2011 ‑ toen PPR (inmiddels omgedoopt tot Kering) Conforama verkocht ‑ kandidaat was om zijn concurrent over te nemen. BUT is sinds twee jaar in handen van de Oostenrijkse groep Lutz, die zo’n 570 meubelwinkels telt en een omzet van 5,5 miljard euro draait.