Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer | RetailDetail

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer
Shutterstock

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

1 miljard euro

Dankzij die constructies zou Ikea in de periode tussen 2009 en 2014 maar liefst een miljard euro aan Europese belastingen uitgespaard hebben. De Europese Commissie gaat nu vooral onderzoeken of Ikea van de Nederlandse staat een oneerlijk voordeel heeft gekregen. Dochteronderneming Inter Ikea Systems, die alle franchisevergoedingen int, is immers gevestigd in Nederland en zou dankzij rulings van de Nederlandse fiscus in 2006 en 2011 de belastbare winst flink hebben kunnen verlagen. Dat soort regelingen zijn al langer een doorn in het oog van de Europese Commissie.

 

“Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een persbericht.

 

Ikea is niet de eerste multinational die te maken krijgt met een onderzoek vanuit Europa: ook Starbucks en Apple moesten onlangs heel wat achterstallige belastingen ophoesten na een onderzoek van de Europese Commissie. Bij Apple ging dat zelfs over een bedrag van liefst dertien miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ikea denkt ook aan veganistische klanten

19/02/2018

Het Zweedse Ikea gaat nu ook veganistische producten maken: de primeur is voor de Veggie Dog, een veganistische versie van de hotdog. Het is wel nog wachten tot de zomer voor de hotdog ook hier te koop zal zijn.

Ikea levert vanaf vandaag aan huis

08/02/2018

Vanaf vandaag levert Ikea ook in België online bestellingen thuis af. Ikea België volgt zo het voorbeeld van onder andere Duitsland. De webshop levert 120 nieuwe banen op, en dat aantal moet binnenkort nog fors groeien.

Auping misleidde consument rond diervriendelijke dons

07/02/2018

Volgens de Nederlandse Reclame Code Commissie heeft beddenfabrikant Auping een misleidend beeld gecreëerd rond de diervriendelijkheid van de gebruikte dons. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die het probleem aankaartte, reageert tevreden.

Ikea schrapt West-Vlaamse vestigingen van de planning

06/02/2018

De Zweedse woonketen Ikea heeft besloten om alle plannen voor een nieuwe vestiging in West-Vlaanderen de vuilnisbak in te kieperen. Normaal kwam er een woonwinkel in Wevelgem en er werd ook gesproken over Kortrijk.

Oh'Green steekt taalgrens over en opent in Aarschot

02/02/2018

Een jaar na de fusie met de tuincentra van Hubo opent de Waalse tuinketen Oh'Green voor het eerst een vestiging ten Noorden van de taalgrens. De winkel in Aarschot vervangt de huidige Intratuin.

Willem Stox ruilt bedden in voor lingerie: van Auping naar Van de Velde

01/02/2018

Willem Stox, directeur voor België en Luxemburg bij beddenspecialist Auping, verlaat op 16 februari het bedrijf en gaat aan de slag bij lingeriegroep Van de Velde. Hij wordt er verantwoordelijk voor België, Luxemburg en Scandinavië.

Back to top