Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer | RetailDetail

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer
Shutterstock

De Europese Commissie heeft een officieel onderzoek geopend naar de belastingconstructies van de Zweedse woonketen Ikea. Die heeft een hoofdzetel in Nederland, maar laat de winsten ook circuleren naar Liechtenstein en Luxemburg.

1 miljard euro

Dankzij die constructies zou Ikea in de periode tussen 2009 en 2014 maar liefst een miljard euro aan Europese belastingen uitgespaard hebben. De Europese Commissie gaat nu vooral onderzoeken of Ikea van de Nederlandse staat een oneerlijk voordeel heeft gekregen. Dochteronderneming Inter Ikea Systems, die alle franchisevergoedingen int, is immers gevestigd in Nederland en zou dankzij rulings van de Nederlandse fiscus in 2006 en 2011 de belastbare winst flink hebben kunnen verlagen. Dat soort regelingen zijn al langer een doorn in het oog van de Europese Commissie.

 

“Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een persbericht.

 

Ikea is niet de eerste multinational die te maken krijgt met een onderzoek vanuit Europa: ook Starbucks en Apple moesten onlangs heel wat achterstallige belastingen ophoesten na een onderzoek van de Europese Commissie. Bij Apple ging dat zelfs over een bedrag van liefst dertien miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

13/04/2018

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

12/04/2018

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”

Ikea plant stadswinkel in hartje Parijs

10/04/2018

Ikea maakt werk van zijn plannen om ook in de stadscentra wereldwijd aanwezig te zijn. De meubelketen zoekt momenteel naar locaties in Parijs, Kopenhagen, Londen en Zuidoost-Azië om er met kleinere winkels een breder publiek aan te trekken.

Meubelmerk Furnified opent pop-up in Brussel

05/04/2018

Van 28 april tot en met 28 juni kunnen liefhebbers van Furnified terecht in de Brusselse Sablon-wijk, waar de Belgische meubelketen een pop-upwinkel opent. Daarnaast heeft het merk ook twee vaste showrooms in Antwerpen en in Amsterdam.

“Ikea trok een miljard te veel af van de belastingen”

29/03/2018

Over de afgelopen zes jaar heeft Ikea ruim een miljard euro te veel afgetrokken van de belastingen, zo blijkt uit de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. Die startte een onderzoek naar een deal die de keten sloot met de Nederlandse fiscus.

Carré Blanc wil twintigtal winkels in ons land

22/03/2018

Carré Blanc, Frankrijks nr. 1 en een van Europa's grootste distributeurs van huishoudlinnen, wil ons land veroveren via franchising. Het Franse merk ziet potentieel voor een twintigtal winkels in België.