Ook Ikea slachtoffer van Brits retaildrama

De bekende blauwe zak van Ikea
NP27 / Shutterstock.com

Zelfs Ikea heeft het zwaar te verduren op de tanende Britse markt: in Coventry, in het centrum van Engeland, gaat een vestiging van Ikea definitief dicht. 352 medewerkers verliezen er hun baan.

 

Zeven verdiepingen

De Britse winkelstraten kenden een rampzalig 2019, en daar ontsnapt zelfs interieurgigant Ikea niet aan. In Coventry sluit de keten haar woonwarenhuis, dat in 2007 opende in het stadscentrum. Over het lot van de 352 medewerkers van de winkel wordt de komende tijd onderhandeld: de Zweedse retailer zegt zelf zoveel mogelijk mensen binnen het bedrijf te willen houden.

 

De winkel in Coventry zou te kampen hebben met tegenvallende bezoekerscijfers: consumenten shoppen liever online of in retailparken buiten het centrum, klinkt het. Omdat de ambitieuze vestiging liefst zeven verdiepingen beslaat, heeft het filiaal echter een hoog operationeel kostenplaatje. Bijgevolg tekent Ikea er opstapelende verliezen op. 

 

Winkels moeten kleiner

Het is de eerste sluiting in een reeks aangekondigde besparingen op de geplaagde Britse markt, waar Ikea 22 vestigingen heeft. De sluiting is opmerkelijk, omdat Ikea net steeds meer inzet op vestigingen in de binnensteden eerder dan in retailparken buiten de stad. In Noorwegen moest de Zweedse keten eerder ook al centrumwinkels sluiten.

 

Toch wil Ikea de Britse markt niet opgeven: de oplossing is volgens de formule te vinden bij kleinere stadswinkels en showrooms in grote steden. Zo opende de keten vorig jaar in Londen twee planstudio’s, waar consumenten op afspraak advies krijgen, en kocht de holding een winkelcentrum in West-Londen om er een kleine vestiging te openen.