Overnemer gevonden voor Hema

Shutterstock

Lion Capital heeft een overnemer gevonden voor Hema, dat sinds september vorig jaar in de etalage stond: investeringsmaatschappij Ramphastos Investments van Marcel Boekhoorn is de nieuwe eigenaar. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

 

“Beste scenario voor Hema”

Het is dan toch gelukt: nadat een eerdere verkoop aan de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity Holdings dit voorjaar nog afsprong, bleef het enkele maanden stil rond Hema. Nu is er dus wel witte rook: de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn koopt Hema. Met Ramphastos heeft Boekhoorn (overwegend meerderheids-)belangen in een dertigtal bedrijven in uiteenlopende sectoren, met als bekendere namen Bakker Bart, Telfort en High Tech Campus Eindhoven.

 

“Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers”, zegt CEO Tjeerd Jegen: “Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben.”

 

Met de zegen van franchisenemers

Jegen bedankt ook uitdrukkelijk de franchisenemers van de VAB (Vereniging van Aangesloten Bedrijven). Die lagen eerder dwars, maar werden nu in een vroeg stadium bij de overnamegesprekken betrokken. Met succes, zo klinkt het in het persbericht: “Met de franchisenemers zijn nieuwe afspraken gemaakt over onder andere de afrekening over e-commerce. Alle lopende rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten.”

 

Hoeveel Ramphastos betaalt voor het Nederlandse retail-icoon met meer dan 750 winkels in negen landen en ruim 19.000 medewerkers, is niet bekendgemaakt. Bij de afgesprongen verkoop aan Core Equity sprak de Nederlandse zakenkrant FD van een bedrag van ongeveer 1 miljard euro. Lion Capital kocht Hema in 2007 voor ongeveer 1,1 miljard euro, maar haalde zijn inleg grotendeels terug door de keten vol schulden te steken. Toen kort daarna de financiële crisis uitbrak, kwam Hema in slechte papieren en hing de enorme schuldenlast als een zwaard van Damocles boven het bedrijf. “In de komende jaren wil Hema samen met Ramphastos haar schuldpositie significant verlagen en de investeringen fors verhogen”, klinkt het nog.