Reorganisatie op til bij ruim één op twee Belgische Blokker-winkels

Reorganisatie op til bij ruim één op twee Belgische Blokker-winkels

De Belgische directie van winkelketen Blokker plant een reorganisatie bij 110 winkels. Om welke winkels het gaat en wat er met de 86 andere vestigingen zal gebeuren, kregen de vakbonden nog niet te horen.

“Gesprekken met moederbedrijf lopen nog”

Gisteren hebben de Belgische directie en vakbonden voor het eerst samengezeten, en wat de bonden te horen kregen heeft “de ongerustheid bij het personeel enkel doen toenemen”, klinkt het. “Er is ons geen enkele verduidelijking gegeven omdat de gesprekken met het moederbedrijf nog lopen”, zo zegt een vakbondsbron aan persbureau Belga.

 

“Men heeft ons gezegd te wachten op het masterplan”, dat eerder was beloofd voor het eerste trimester van 2017. “Het gebrek aan transparantie heeft niets geruststellend en we vrezen dat de directie, in tegenstelling tot wat ze zegt, heel goed weet waar we heen gaan, maar wacht op het einde van de inventarissen om zijn bedoelingen bekend te maken.”

 

Dat er ‘iets’ op til was bij de Nederlandse winkelketen Blokker, was al een tijdje duidelijk. In april vorig jaar schrapte Blokker al 390 banen in zijn organisatie en een maand later meldde de groep een verlies van 52 miljoen euro over 2015: minder dramatisch dan gevreesd, maar toch 2,5 keer meer dan de 20 miljoen verlies in 2014.

 

Winkelsluitingen

Tegelijk kondigde Blokker aan dat het miljoenen zou investeren in zijn winkels. Het concern is in Nederland volop bezig een nieuw winkelconcept in te voeren, dat op minder personeel draait. Ook in België zijn de eerste stappen al gezet, onder meer in Doornik, Waremme en Maasmechelen. Zoals het er nu naar uitziet, zullen echter lang niet alle Belgische winkels die operatie overleven.

 

Intussen gingen trouwens al de eerste winkels dicht: eind december sloot de vestiging in Saint-Georges (bij Hoei) en volgende week is het de beurt aan die van Grivegnée (eveneens in de provincie Luik).