Slaan stadwinkels Ikea niet aan?

Winkel in Ikea in Rusland
Foto: Fishman64 / Shutterstock.com

De stadswinkels van Ikea blijken toch niet zo’n succes: in Noorwegen sluit de woonketen drie centrumvestigingen. De winst valt er terug en de Zweden willen kosten besparen.

 

Stadswinkel ruimt plaats voor meer e-commerce

In de Noorse steden Oslo, Ålesund en Tromsø opende Ikea in 2015 en 2016 kleinere winkels in de binnensteden. De stadswinkels waren er een test – ook voor de rest van de wereld – en moesten als service- en afhaalpunten dienen. Die test blijkt niet geslaagd, want de woonketen maakt nu bekend de drie vestigingen te sluiten. In plaats van op kleinere stadswinkels wil de Zweedse retailer nu meer gaan inzetten op e-commerce, met een uitgebreider aanbod en snellere levering van online bestellingen. Zo zou een winkel als tussenstap niet meer nodig zijn.


Ikea wil de kosten in Noorwegen op die manier met 10% doen zakken. De winst valt er immers terug en de retailer van zelfbouwmeubelen is op een driejarige queeste om zichzelf te hernieuwen. Het personeel van de drie te sluiten winkels kan bij andere vestigingen terecht.

 

Elders in het buitenland heeft Ikea wel nog stadswinkels, waaronder in Hamburg. Begin dit jaar maakte de retailer ook nog bekend meer vestigingen in stadscentra te willen openen: het zoekt onder meer locaties in Kopenhagen, Londen en Parijs. Vanaf 2019 moet het Ikea-assortiment steeds meer bereikbaar zijn voor stedelingen zonder wagen.