Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop? | RetailDetail

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

 

Boekhoudschandaal

Steinhoff, de holding boven woonwinkelketens als het Franse Conforama en het Oostenrijkse Kika, zit in slechte papieren sinds het concern begin december vorig jaar “boekhoudkundige onregelmatigheden” opbiechtte. Het aandeel nam toen een duik met liefst 80% en noteert intussen al 95% onder de koers van net voor de crash. Ook de resultaten vallen tegen: het nettoverlies kwam in de zes maanden tot en met maart uit op 621 miljoen euro. Dat was in de herziene cijfers over dezelfde periode een jaar eerder 680 miljoen euro. De halfjaaromzet viel terug van 9,9 naar 9,4 miljard euro.

 

Intussen is het alle hens aan dek om een faillissement te voorkomen. Volgens persbureau Bloomberg zou het concern, dat statutair in Amsterdam is gevestigd, private-equitymaatschappijen hebben gecontacteerd om te peilen naar eventuele interesse voor Pepco. Die keten in kleding en huishoudartikelen heeft meer dan 1.300 winkels in Oost-Europa en is winstgevend. De keten publiceerde vorige week prima halfjaarcijfers, waarbij de omzet met 40% was gestegen, en is in volle expansie: tegen eind september moeten er al 1.500 vestigingen open zijn.

 

Ook de Britse budgetketen Poundland, die in 871 outlets huishoudspullen voor één pond per stuk verkoopt, komt mogelijk in de etalage. Die zag zijn vergelijkbare omzet in het eerste halfjaar met 2,4% groeien en gaat daarmee in tegen de dalende trend in de Britse retail.

 

Eerst schuldherschikking

Alvorens tot een officieel verkoopproces over te gaan, wil Steinhoff wel eerst een akkoord met zijn schuldeisers. De groep zou onderhandelen met obligatiehouders over twee jaar uitstel op de terugbetaling van 9,4 miljard euro aan uitstaande schulden.

 

En daar knijpt nu juist het schoentje, want waarom zou je als obligatiehouder instemmen met extra uitstel van betaling als je daarmee het licht op groen zet voor de verkoop van een van de kroonjuwelen die net de basis kunnen vormen voor de heropstanding van je schuldeiser? Al is het alternatief bij een ‘njet’ ‑ een faillissement ‑ uiteraard ook geen leuk vooruitzicht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Schuldherschikking voor Orchestra-Prémaman

28/06/2018

De Franse baby- en kinderwinkelketen Orchestra-Prémaman heeft op het nippertje een akkoord gevonden met zijn belangrijkste schuldeisers. De groep krijgt twee jaar extra om zijn schulden terug te betalen en maakt ook werk van een kapitaalverhoging.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.