Te huur vanaf 2020: meubelen van Ikea

Ikea biedt klanten vanaf 2020 een leasemodel om meubelen te huren aan.
Foto: Ingka Group

Ikea zet zijn plannen door om meubelen te gaan ‘verhuren’: je koopt ze via een leasemodel en brengt ze na gebruik gewoon terug. In 2020 gaat de Zweedse woonketen het model in 30 landen, waaronder België en Nederland, testen.

 

Naar circulaire waardeketen

Tegen 2030 wil Ikea circulair en klimaatpositief worden. Dit wil zeggen dat de zelfbouwmeubelgroep de hoeveelheid broeikasgassen meer moet verlagen dan ze uitstoot en dat alle producten en materialen worden hergebruikt. In die context voerde de woonketen vorig jaar al verschillende experimenten –  in Nederland, maar ook in Polen, Zweden en Zwitserland – om te peilen of er interesse is in een ‘leasemodel’.


Ikea wil de meubelen gaan verhuren zodat ze aan het einde van hun levenscyclus niet op de vuilnisbelt belanden. Het idee is om een leasingaanbod te ontwikkelen dat gebaseerd is op een abonnement. Zo blijft het bedrijf eigenaar van de producten, waardoor ook hergebruik zo veel mogelijk gestimuleerd wordt. In Nederland zag Ikea bijvoorbeeld dat vooral studenten baat kunnen hebben bij gehuurde meubelen, omdat ze die slechts tijdelijk nodig hebben.

 

“Relatie tot spullen evolueert”

“Een leasingaanbod testen is een van de manieren waarop we onszelf uitdagen om betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te worden voor onze klanten. Klimaatverandering en niet-duurzame consumptie behoren tot de grootste uitdagingen van onze maatschappij”, zegt Jesper Brodin, CEO van Ingka Group, verantwoordelijke groep voor de winkels van Ikea in 30 landen.


“We weten uit ons onderzoek dat het gedrag van mensen evolueert, net als de relatie tot hun spullen. Nu we steeds vaker kleiner wonen en mensen zich meer bewust zijn van hun impact op de planeet, zoeken ze naar manieren om verspilling tegen te gaan en de levensduur van hun spullen te verlengen”, zegt ook Chief Sustainability Officer Pia Heidenmark Cook.