RetailHunt: Afrika en Europa in co-creatie bij modelabel Akaso | RetailDetail

RetailHunt: Afrika en Europa in co-creatie bij modelabel Akaso

Akaso, een Belgisch modelabel dat Afrikaans design met Westerse mode combineert, heeft een eerste boetiek geopend in de Koningsgalerij in Brussel. Op de hoek met de Rue des Bouchers zijn voortaan prints van de Ethiopische Kara-stam te vinden.

 

Mode geïnspireerd door Ethiopische bodypaint

De Kara-stam staat bekend om zijn bodypainting-technieken en etnische prints. Akaso ontwierp kleding en accessoires met de prints en patronen van de stam. Iedere print in de Akaso-collectie is het werk van een vast team artiesten – vrouwen en mannen – van de Kara-stam. Zij worden door Akaso vergoed als Westerse freelance-ontwerpers.

 

Oprichter Philippe Vertriest kwam in contact met de Kara-stam via zijn twee Ethiopische dochters. Naar aanleiding van het boek ‘African Body Painting and Scarification’ bedacht hij een concept dat Afrikaanse kunstenaars en Belgische ontwerpers verbindt.

 

Ontmoeting tussen Brussel en Kara-stam 

In de boetiek van Akaso in de Koningsgalerij in Brussel – beter bekend als de ‘Galerie de la Reine’ – kan de bezoeker nu ook in het verhaal van het merk stappen: foto’s en video’s van de co-creatieworkshops van Akaso in Ethiopië worden geprojecteerd op een gebogen theaterwand. 

 

De wand kijkt uit op de Koningsgalerij, Europa’s oudste galerij die dit jaar haar 170ste verjaardag viert, en vormt zo een symbolische link tussen Afrika en het Westen. Voor het eerst in België wordt in de vitrines van de winkel verder gebruik gemaakt van aluminiumfoam-wandpanelen uit gerecycleerd aluminium.

 

Handtassencollectie met ‘littekens’

In de winkel kregen vintage-objecten een nieuw leven, geïnspireerd door het Afrikaanse talent om ‘urban waste’ op verrassende wijze te hergebruiken. Zo vond Akaso objecten die eerder het decor uitmaakten van bekende Brusselse gebouwen: in de boetiek staan twee zetels van Herman Miller van de RTBF en spiegels uit het De Ligne-gebouw uit de jaren 1970. 

 

In december lanceerde Akaso in haar boetiek nog een lederen handtassencollectie: iedere tas is gemaakt uit fijn Italiaans kalfsleder, bewerkt met een reliëf-motief dat werd geïnspireerd door ‘skin scarification’, een andere dimensie van de Kara ‘body beautification’-cultuur.