Buurtsupermarktketen OKay blaast 20 kaarsjes uit | RetailDetail

RetailHunt: Buurtsupermarktketen OKay blaast 20 kaarsjes uit

Op 14 januari is het exact 20 jaar geleden dat OKay zijn eerste winkel opende in het Oost-Vlaamse Ertvelde. Vandaag heeft de buurtsupermarktketen 126 winkels en ziet het potentieel voor 180 vestigingen.

Potentieel voor 180 winkels

Sinds 1998 speelt OKay in op de toenemende vergrijzing, de mobiliteitsproblematiek en de trend om dichter bij huis te winkelen. Al die factoren zorgen ervoor dat buurtsupermarkten in de lift zitten, ziet de dochter van Colruyt Group.  De keten opent jaarlijks gemiddeld zeven nieuwe winkels, een ritme dat de buurtsupermarktformule de komende jaren wil aanhouden. 

 

Ondertussen blijft het ook bestaande winkels renoveren, bij voorkeur gebruik makend van duurzame technieken en materialen. Zo opende in september 2017 de eerste fossielebrandstofvrije winkel in Stavelot. De winkel heeft geen klassieke verwarmingsketel op aardgas of stookolie en wordt verwarmd met de restwarmte van de koeling.

 

Vaker kleinere boodschappen

OKay-winkels zijn zo dicht mogelijk bij dorps- of stadskernen gevestigd en garanderen de laagste prijzen in de buurt. Klanten vinden er alles voor hun dagelijkse boodschappen. OKay Compact, het stadsconcept van OKay, wordt in 2018 verder uitgetest met twee nieuwe winkelopeningen.

 

Het aankoopgedrag van consumenten is immers beetje bij beetje aan het verschuiven, merkt Colruyt Group. Middelgrote buurtwinkels zien hun marktaandeel stijgen, in 2017 zelfs voor het eerst boven de 30% - berekende Nielsen. Liever dan één keer boodschappen te doen voor de hele week last de consument meerdere momenten in, dichter bij huis. 

 

Sinds november 2015 beschikt OKay dan ook over een eigen distributiecentrum in de industriezone van Lot (Beersel) in Vlaams-Brabant. De keten telt momenteel meer dan 2.000 medewerkers.

 

Mijlpalen geschiedenis OKay