Food
De FOD Economie heeft een lijst richtlijnen opgesteld rond het gebruik van de woorden ‘artisanaal’ en ‘ambachtelijk’ in productbenamingen. Een aantal supermarktketens en merken hebben zich op dat vlak al aangepast na een eerdere ophef in maart.
» Lees verder
Algemeen
Sinds mei 2014 zijn bedrijven niet meer verplicht om een al dan niet totale uitverkoop te melden bij de FOD Economie. Onderzoek van de Economische Inspectie toont aan dat dit niet heeft geleid tot een stijging van het aantal gevallen van consumentenbedrog.
Bij een grote actie van de Economische Inspectie vorige week zijn meer dan 7.000 namaakspullen in beslag genomen: van parfums over handtassen en designerkledij tot zelfs voetbaloutfits van onder meer de Rode Duivels.
De rekening afronden tot de dichtstbijzijnde 5 cent blijft veeleer de uitzondering dan de regel: amper één op de tien winkeliers doet het al, zo meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. De anderen staan allesbehalve te springen.
Het Russische embargo heeft een aanzienlijke impact op de prijzen en de export van producten als melk, varkensvlees, peren en appelen. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie in opdracht van federaal landbouwminister Willy Borsus.
De inflatie in ons land is in maart gestegen tot 2,24%: dat is het hoogste niveau sinds eind 2012, zo becijferde de federale overheidsdienst Economie, en een pak hoger dan in februari (toen het om 1,39% op jaarbasis ging).
Tussen 2005 en 2014 heeft de Belg elk jaar gemiddeld 0,9 kg minder vlees gegeten dan het voorgaande jaar. Een groeiende aandacht voor gezondheid en duurzaamheid zit daar volgens voedingsspecialisten voor veel tussen.
Uit onderzoek van de FOD Economie blijkt dat heel wat voedseletiketten niet de juiste informatie bevatten. Er werden in totaal 464 controles uitgevoerd en daarbij werden er maar liefst 81 overtredingen ontdekt.
Vorig jaar haalde de FOD Economie 320.000 namaakartikelen van de markt, hoofdzakelijk valse merkkledij en accessoires (zoals handtassen), maar ook cosmetica en zelfs smartphones. Die worden steeds vaker via het internet en sociale media aangeboden.