Vastgoed
Stijgende leegstandscijfers en dalende huurprijzen illustreren de impact van de coronapandemie op het winkelbestand. Retailers houden hun netwerk kritisch tegen het licht, maar zien ook dat e-commerce z’n limieten heeft.
» Lees verder
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wil de handelskernen versterken. In haar plan krijgen gemeentebesturen de mogelijkheid om zelf afgeleefde of leegstaande panden aan te kopen.
Amazon onderneemt concrete stappen om distributiecentra te vestigen in leegstaande panden van grootwarenhuizen in de Verenigde Staten, zoals Sears en JCPenney. De onlinereus zou zo ook in winkelcentra een plek veroveren.
Winkels redden is geen nobele zaak, wel een verloren zaak: ze worden beter omgebouwd tot woningen, meent een Britse denktank. De meeste winkels zijn immers toch gedoemd tot verdwijnen.
In de Schuttershofstraat in Antwerpen blijft de leegstand stijgen. De straat van luxeboetieks wordt door de coronacrisis geconfronteerd met nieuwe stopzettingen en verminderde passage.
Met de aangekondigde sluiting van 47 winkels van modegroep FNG verergert opnieuw de leegstand in de winkelstraten en op retailparken. Bovendien lichten ook andere retailers hun winkelportfolio kritisch door. Wie vult de gaten op?
Algemeen
Met de moed der wanhoop trachten retailers de komende drie maanden hun business weer vlot te trekken, maar de omstandigheden zijn bijzonder ondankbaar. In september volgt een eerste afrekening: wie overleeft?
Het Antwerpse stadsbestuur wil een verder uitrafelen van zijn winkelgebieden tegengaan: clusteren wordt de regel, in bepaalde zones is er helemaal geen plaats meer voor detailhandel.
Om nieuwe handelszaken aan te trekken, organiseerde Kortrijk afgelopen week een zogenaamde RetailHunt. Het bleek een schot in de roos, want vier kandidaten, waaronder Balls & Glory en Albert Heijn, zoeken nu een pand in het stadscentrum.
De consumptie daalt, maar de winkeloppervlakte blijft toenemen: geen wonder dat het rendement van de retailsector onder druk staat. Het verval van zelfstandige winkels is groot, de ketens nemen hun plaats in. Handelsfederatie Comeos trekt aan de alarmbel: het beleid moet om.
Het vroegere pand van Mexx in Bergen (Mons) is na jaren weer te huur, maar dan wel voor liefst 30.000 euro per maand. Dat is een pak meer dan de gemiddelde huurprijs en vormt dan ook een schoolvoorbeeld van hoe vastgoedlogica soms botst met retail- en andere belangen.
Kortrijk kampt - net als heel wat andere steden - met een erg hoge winkelleegstand, maar is vastbesloten om daar iets aan te doen. Daarom is er nu een omvangrijk plan, met als opvallendste maatregelen een verbod op nieuwe baanwinkels en het opkopen van leegstaande panden.
(update) Kortingen in de winkelstraat: om zowel de leegstand als het dalende aantal winkels tegen te gaan, wordt het commercieel vastgoed in de ‘solden’ gezet. Eigenaars geven kortingen tot zelfs 50% op de huurprijzen.
De voorbije tien jaar daalde het aantal winkels in Vlaanderen en Brussel met 15%. Tegelijkertijd nam ook de leegstand toe, maar óók de wél benutte winkeloppervlakte. E-commerce wordt vaak als dé boosdoener naar voor geschoven, maar het verhaal is veel complexer dan dat.
Het faillissement van Thomas Cook kan ook grote gevolgen hebben voor de winkelstraten in de Benelux. Alle winkels van de reisagent zijn momenteel nog open, maar wat als de honderden kantoren verdwijnen?
Food
De meest expansieve retailer van dit jaar (tot nu toe) is Chitir Chicken, een Turks-Belgische keten van kiprestaurants: acht nieuwe restaurants openden de deuren. Food zorgt voor leven in de vastgoedmarkt, besluit CBRE in een nieuw rapport.