Online kopen Belgen steeds opnieuw bij dezelfde drie webshops. Ergens nieuw een account aanmaken, doen ze niet graag. Tenzij er een beloning aan vasthangt…
Onlineshopper is gewoontedier
Dat Belgen e-commerce omarmen, daar mag geen enkele twijfel meer over bestaan: negen op de tien landgenoten kochten het afgelopen jaar minstens een keer iets online. Opvallender is dat ze dat telkens bij dezelfde webshops doen: 40% heeft een drietal vaste webwinkels waar ze bestellen, één op de drie koopt zelfs altijd bij dezelfde webshop. Dat blijkt uit een Ipsos-onderzoek voor Comeos.
De helft van de mensen koopt bijgevolg meestal via een platform waar ze van alles kunnen kopen, zoals Bol.com of Amazon. Aangezien Belgen ook op zoek zijn naar scherpe prijzen, gratis verzending, een breed aanbod en vlot vergelijkbare prijzen, passen marktplaatsen goed bij hun wensen.
Als gewoontedieren zoeken we bovendien niet ver: gevraagd naar hun laatste aankoop geeft 50% aan geen andere website overwogen te hebben dan diegene waar ze hebben gekocht. 79% geeft ook aan al eerder op die website te hebben gekocht. Eens tevreden met een bepaalde webshop wordt er nog maar weinig vergeleken met andere.
Account is te intiem
Het is dan des te opmerkelijk dat een kwart van de Belgen wel nog altijd naar een fysieke winkel gaat om de zoektocht te starten voor minder vaak gekochte producten. Iets minder dan een kwart begint zijn zoektocht via een zoekpagina als Google of Bing. Een op de zes zoekt meteen via een platform, 11% begint bij de webshop van een retailer.
Een groot deel van de grote loyaliteit heeft te maken met het al dan niet hebben van een account op die webshops, analyseert Comeos. Zo geeft een derde van de consumenten aan hun aankoop af te breken wanneer ze verplicht worden om een account aan te maken. 71% verwacht zelfs beloond te worden voor het aanmaken van een account in de vorm van korting of spaarpunten.
Als leveringsoptie kiest 61% nog steeds voor thuisbezorging, slechts 12% van de 2000 bevraagde Belgen koos bij hun recentste aankoop voor een afhaalpunt. Meer dan de helft (58%) betaalde daarbij met Bancontact, al gebruiken ondertussen evenveel consumenten PayPal als kredietkaarten (39%).