Grote bedrijven presteren beter
Uit onderzoek bij 256 bedrijven blijkt onder meer dat er in de Belgische groot- en kleinhandel 2,5 keer zoveel bedrijven zijn die in de tweede helft van 2012 een toename van de tewerkstelling verwachten dan er bedrijven zijn die rekening houden met een daling. 26% uit van een positieve evolutie, terwijl slechts 11% van de ondernemingen een terugloop in het vooruitzicht stelt.
Vooral in ons gewest zit het goed: hier geeft één op de drie werkgevers aan dat ze een nettostijging van de tewerkstelling verwachten. In Wallonië stopt de wijzer al na één op de acht, terwijl de studie geen cijfers vrijgeeft over Brussel.
Naar bedrijfsomvang opgedeeld, komen er vooral bij de grotere bedrijven kansen. Hoe groter de onderneming, hoe beter de vooruitzichten: zo gaat bij de werkgevers van twee tot negen personeelsleden 21,7% uit van een aangroei van het werknemersbestand. Bij werkgevers van 50 tot 249 werknemers geldt dat voor 43,9%.
Doe-het-zelf en autodistributie leiden
De belangrijkste kansen op een nieuwe job liggen in de doe-het-zelfsector: het aantal bedrijven dat een uitbreiding van de tewerkstelling verwacht, ligt 23,1% hoger dan het aantal ondernemingen dat uitgaat van een daling. Andere sectoren met een aanzienlijk surplus zijn de autodistributie (22%), de kledingsector (20,1%) en de voedingssector (18,2%).
Anders ligt het in de distributie van elektronica, een tak die volop in crisis verkeert. Hier verwachten meer ondernemers een daling van de tewerkstelling.
De groot- en kleinhandel zijn volgens opdrachtgever Retailangels goed voor 434.000 banen, waarmee de retailsector de grootste werkverschaffer van werkgelegenheid zou zijn in de privé. Ongeveer één vacature op de zes in Vlaanderen zou gelinkt zijn aan de retailsector.