Nintendo heeft nieuwe topman

Nintendo heeft nieuwe topman

De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo heeft de 65-jarige Tatsumi Kimishima aangesteld tot nieuwe topman. Kimishima volgt Satoru Iwata op, de man die de Wii introduceerde en deze zomer op 55-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

Amerika- en Pokémon-kenner

Kimishima studeerde rechten aan de Hitotsubashi-universiteit in Tokio, een elite-onderwijsinstelling waar toplui worden klaargestoomd voor de zakenwereld. Tussen 1973 en 1998 werkte Kimishima bij de Japanse Sanwa Bank, vooral in de Verenigde Staten. Kort daarna was hij twee jaar lang directeur van The Pokémon Company, het bedrijf achter spelletjesfiguur Pokémon. Hij zal worden bijgestaan door Genyo Takeda, speciaal adviseur technologie, en Shigeru Miyamoto, creatief brein en bedenker van Super Mario (die het voorbije weekend zijn 30ste verjaardag vierde).

 

Het voorbije jaar was Kimishima CEO van de Noord-Amerikaanse tak van Nintendo. Zijn kennis van de voor de game-industrie zo belangrijke Amerikaanse markt zal Kimishima goed van pas komen. Er wacht hem immers een zware taak: Nintendo zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen, omdat veel gamers overstappen naar spelletjes op hun smartphone. Nintendo weigerde lange tijd games voor smartphones te ontwikkelen, maar ging uiteindelijk toch overstag: ten laatste volgend jaar komt het met eigen games voor smartphones op de markt. En niet toevallig is in dat eerste mobiele game de hoofdrol weggelegd voor Pokémon.

Tags: