Ongerustheid bij Fnac neemt toe

Ongerustheid bij Fnac neemt toe

De Belgische tak van Fnac is nog niet uit de zorgen: de omzet blijft maar dalen. Dat het bedrijf intussen weer winst maakt, is dan ook louter het gevolg van besparingen. De vakbonden vragen een gesprek met de directie.

“Ingrepen laten op zich wachten”

Terwijl de Belgische tak van de Franse keten voor boeken, multimedia en consumentenelektronica in 2011 nog een omzet van 197,3 miljoen euro boekte, daalde die in 2012 tot 193,4 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2013 is er nog geen ommekeer te bespeuren.

 

“We maken ons zorgen”, liet secretaris Piet Van De Walle van de christelijke bediendevakbond LBC verstaan in een gesprek met de krant De Tijd. Noch van de geplande verbetering van de webwinkel, noch van de plannen om kleinere winkels te openen kwam tot nu toe immers veel in huis. Hetzelfde geldt voor de intenties om het aanbod te verruimen, aldus de vakbondsman.

 

In thuisland Frankrijk werden nochtans wel al een pak veranderingen doorgevoerd. Daar werd meer ingezet op online, er werden kleinere winkels geopend en het aanbod werd uitgebreid met onder meer Lego-bouwsteentjes, educatieve spelletjes en Nespresso-apparaten. Mede daardoor kon de terugval van de omzet er vorig jaar worden beperkt tot 1,8%.

 

Vrees voor nieuwe reorganisatie

De voorbije maanden kwamen de enige verbeteringen in België voort uit het schrappen van kosten, zoals een uitbesteding van de logistiek en een verhuizing van de hoofdzetel. De vakbonden vrezen dan ook een nieuwe reorganisatie.

 

De Belgische tak van Fnac boekte in 2011 een nettowinst van 413.000 euro. De jaren voordien was een overgedragen verlies van 9,366 miljoen euro opgebouwd. De keten had zich laten verrassen door de opkomst van de online verkopers van boeken en consumentenelektronica.

 

Van de omzet komt 55% uit de verkoop van consumentenelektronica, 43% uit uitgeefproducten en 2% uit diensten. 99% van de verkoop wordt in de negen filialen van het bedrijf gerealiseerd, het internet draagt de resterende 1% aan. Het bedrijf stelt dat in totaal vier miljoen mensen vorig jaar iets bij Fnac hebben gekocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mister Genius start Vlaamse expansie in Mechelen

23/10/2017

Mister Genius, een winkelketen voor onder andere pc- en smartphoneherstellingen, opent vandaag een winkel in Mechelen. Die moet voor de Waalse keten een aanzet zijn voor een flinke expansie ten noorden van de taalgrens.

Google wil gaan verkopen in Google Shops

20/10/2017

Google opende vorig jaar al zijn eerste Google Shop als pop-upwinkel in New York, maar daar werden geen producten verkocht. Met de lancering van de nieuwe Google Pixel-smartphones wil de internetreus dat wel gaan doen.

Fnac Darty groeit met 6 procent in derde kwartaal

20/10/2017

In het derde kwartaal van 2017 is de omzet Fnac Darty met 6% gegroeid naar 1,792 miljard euro. Daarbij meldt het bedrijf tevens dat de integratie van Fnac en Darty voorloopt op schema. Ook in de Benelux was er sprake van groei.

Topman Samsung stapt op, ondanks recordwinst

13/10/2017

Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft ook in het afgelopen kwartaal een recordwinst gehaald, dankzij sterke prestaties van de chipdivisie. Dat hield een van de drie CEO’s echter niet tegen om op te stappen.

Fnac-Darty stelt nieuw directiecomité voor

12/10/2017

Iets meer dan een jaar na de fusie van Fnac en Darty en enkele maanden na de toch wel onverwachte overstap van CEO Alexandre Bompard naar Carrefour heeft de Franse entertainment- en elektrogroep Fnac-Darty zijn nieuwe directiecomité bekendgemaakt.

Pc-verkoop al 12 kwartalen op rij achteruit

12/10/2017

De verkoop van pc’s is in het derde kwartaal opnieuw gezakt, nu met 3,6%. Daarmee krimpt de markt nu al drie jaar op rij, zo becijferde onderzoeksbureau Gartner.

Back to top