Ongerustheid bij Fnac neemt toe | RetailDetail

Ongerustheid bij Fnac neemt toe

Ongerustheid bij Fnac neemt toe

De Belgische tak van Fnac is nog niet uit de zorgen: de omzet blijft maar dalen. Dat het bedrijf intussen weer winst maakt, is dan ook louter het gevolg van besparingen. De vakbonden vragen een gesprek met de directie.

“Ingrepen laten op zich wachten”

Terwijl de Belgische tak van de Franse keten voor boeken, multimedia en consumentenelektronica in 2011 nog een omzet van 197,3 miljoen euro boekte, daalde die in 2012 tot 193,4 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2013 is er nog geen ommekeer te bespeuren.

 

“We maken ons zorgen”, liet secretaris Piet Van De Walle van de christelijke bediendevakbond LBC verstaan in een gesprek met de krant De Tijd. Noch van de geplande verbetering van de webwinkel, noch van de plannen om kleinere winkels te openen kwam tot nu toe immers veel in huis. Hetzelfde geldt voor de intenties om het aanbod te verruimen, aldus de vakbondsman.

 

In thuisland Frankrijk werden nochtans wel al een pak veranderingen doorgevoerd. Daar werd meer ingezet op online, er werden kleinere winkels geopend en het aanbod werd uitgebreid met onder meer Lego-bouwsteentjes, educatieve spelletjes en Nespresso-apparaten. Mede daardoor kon de terugval van de omzet er vorig jaar worden beperkt tot 1,8%.

 

Vrees voor nieuwe reorganisatie

De voorbije maanden kwamen de enige verbeteringen in België voort uit het schrappen van kosten, zoals een uitbesteding van de logistiek en een verhuizing van de hoofdzetel. De vakbonden vrezen dan ook een nieuwe reorganisatie.

 

De Belgische tak van Fnac boekte in 2011 een nettowinst van 413.000 euro. De jaren voordien was een overgedragen verlies van 9,366 miljoen euro opgebouwd. De keten had zich laten verrassen door de opkomst van de online verkopers van boeken en consumentenelektronica.

 

Van de omzet komt 55% uit de verkoop van consumentenelektronica, 43% uit uitgeefproducten en 2% uit diensten. 99% van de verkoop wordt in de negen filialen van het bedrijf gerealiseerd, het internet draagt de resterende 1% aan. Het bedrijf stelt dat in totaal vier miljoen mensen vorig jaar iets bij Fnac hebben gekocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fnac Darty en MediaMarkt Saturn sluiten inkoopalliantie

16/05/2018

De Franse elektronicaretailer Fnac Darty, de groep achter het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft een inkoopalliantie gesloten met concurrent MediaMarkt Saturn.

Amazon wil Walmart overtroeven in de Flipkart-deal

03/05/2018

De strijd om de Indische e-commercemarkt barst los: ook Amazon zou nu een gooi doen naar een meerderheidsaandeel in Flipkart. Daarmee hoopt het Walmart, dat al gesprekken was gestart met de Indische e-tailer, af te troeven.

"Amazon het goedkoopst, maar niet de beste service"

26/04/2018

Een onderzoek van De Standaard tussen honderd populaire elektrotoestellen wijst Amazon duidelijk aan als de goedkoopste. Klanten die een goede service willen, zijn echter beter af bij Coolblue en Media Markt.

Amazon brengt robots naar de huiskamer

24/04/2018

Amazon sleutelt in het geheim aan robots voor bij mensen thuis. Volgens persagentschap Bloomberg wil de technologiereus de robots nog dit jaar bij medewerkers in huis testen en de huisrobots mogelijk al in 2019 uitrollen.

Fnac Darty groeit verder dankzij samenwerkingen

23/04/2018

Elektronicareus Fnac Darty zag in het eerste kwartaal van 2018 de omzet licht groeien. De groep boekte naar eigen zeggen grote vooruitgang in zijn herstelplan: eind 2018 wil het bedrijf voor 130 miljoen euro aan synergievoordelen realiseren.

De ‘Schnäppcam’ lokt klanten weer naar de winkel

16/04/2018

De strijd aanbinden met webshops lijkt in deze tijd een verloren zaak voor veel fysieke winkels, maar niet alle winkeliers gooien zomaar de handdoek in de ring. Dat bewijst een Duitse witgoedhandelaar die een originele manier vond om klanten te lokken.