Ongerustheid bij Fnac neemt toe | RetailDetail

Ongerustheid bij Fnac neemt toe

Ongerustheid bij Fnac neemt toe

De Belgische tak van Fnac is nog niet uit de zorgen: de omzet blijft maar dalen. Dat het bedrijf intussen weer winst maakt, is dan ook louter het gevolg van besparingen. De vakbonden vragen een gesprek met de directie.

“Ingrepen laten op zich wachten”

Terwijl de Belgische tak van de Franse keten voor boeken, multimedia en consumentenelektronica in 2011 nog een omzet van 197,3 miljoen euro boekte, daalde die in 2012 tot 193,4 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2013 is er nog geen ommekeer te bespeuren.

 

“We maken ons zorgen”, liet secretaris Piet Van De Walle van de christelijke bediendevakbond LBC verstaan in een gesprek met de krant De Tijd. Noch van de geplande verbetering van de webwinkel, noch van de plannen om kleinere winkels te openen kwam tot nu toe immers veel in huis. Hetzelfde geldt voor de intenties om het aanbod te verruimen, aldus de vakbondsman.

 

In thuisland Frankrijk werden nochtans wel al een pak veranderingen doorgevoerd. Daar werd meer ingezet op online, er werden kleinere winkels geopend en het aanbod werd uitgebreid met onder meer Lego-bouwsteentjes, educatieve spelletjes en Nespresso-apparaten. Mede daardoor kon de terugval van de omzet er vorig jaar worden beperkt tot 1,8%.

 

Vrees voor nieuwe reorganisatie

De voorbije maanden kwamen de enige verbeteringen in België voort uit het schrappen van kosten, zoals een uitbesteding van de logistiek en een verhuizing van de hoofdzetel. De vakbonden vrezen dan ook een nieuwe reorganisatie.

 

De Belgische tak van Fnac boekte in 2011 een nettowinst van 413.000 euro. De jaren voordien was een overgedragen verlies van 9,366 miljoen euro opgebouwd. De keten had zich laten verrassen door de opkomst van de online verkopers van boeken en consumentenelektronica.

 

Van de omzet komt 55% uit de verkoop van consumentenelektronica, 43% uit uitgeefproducten en 2% uit diensten. 99% van de verkoop wordt in de negen filialen van het bedrijf gerealiseerd, het internet draagt de resterende 1% aan. Het bedrijf stelt dat in totaal vier miljoen mensen vorig jaar iets bij Fnac hebben gekocht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fusie legde Fnac Darty geen windeieren

22/02/2018

De Franse entertainment- en elektroretailer Fnac Darty, de groep boven het Belgische Vanden Borre en het Nederlandse BCC, heeft “een solide 2017” achter de rug. De omzet steeg immers met bijna 40%.

Ceconomy vindt vooral online groei

09/02/2018

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, heeft in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een kleine omzetstijging weten te behalen dankzij een sterkere online verkoop. Zoals verwacht viel de winst wel terug.

Verzekeraar op één na grootste aandeelhouder Fnac-Darty

08/02/2018

Investeringsfonds Knight Vinke heeft zijn participatie in Fnac-Darty, de fusiegroep die ook de Belgische elektroketen Vanden Borre en de Nederlandse retailer BCC in handen heeft, verkocht aan verzekeringsmakelaar SFAM.

Ondanks tegenvallende verkoop recordwinst voor Apple

02/02/2018

Apple heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar, dat eindigde op 30 december 2017, zijn records qua omzet en winst weten te breken. Toch zijn er ongunstige signalen, want de verkoop van de iPhone bleef onder de verwachtingen.

Computerchips drijvende factor achter recordwinst Samsung

31/01/2018

Het Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft ook in het vierde kwartaal een recordwinst gehaald, wat het vooral te danken heeft aan de chipdivisie. Daar blijven de prijzen immers erg hoog.

Fnac krijgt nieuwe stek in Gent

24/01/2018

De Gentse Fnac verhuist volgend jaar naar een nieuwe locatie. De winkel blijft wel in de Veldstraat, maar gaat naar een nieuw pand en zal een stuk kleiner zijn dan de huidige vestiging.

Back to top