De Deense online marktplaats voor FMCG-merken Shobr werkt hard aan internationale expansie: Nederland wordt de eerste stap. Willen merkfabrikanten de supermarkt buitenspel zetten?
Heft in eigen handen
Op de Shobr-website kunnen Deense consumenten vandaag al droge voeding, verse en diepvriesproducten kopen, rechtstreeks van de merkfabrikanten. Een honderdvijftigtal merken neemt al deel aan het platform waaronder grote namen als Unilever, Procter & Gamble, Kraft Heinz, Nestlé, Carlsberg, Heineken, Dr.Oetker, Coca-Cola, Bic…
De marktplaats ging van start in Denemarken, maar oprichter Lars Munch Johansen van ShopAll24 (de e-commerce serviceverlener achter het platform) verklaarde vorig jaar al aan het Britse vakblad The Grocer dat internationale expansie een logische stap zou zijn. Nu blijkt dat Nederland als eerste aan de beurt is, zo meldt Distrifood.
Wat er zo bijzonder is aan Shobr? Met dit platform nemen merkfabrikanten het heft in eigen handen. Shobr kwam er immers mede op initiatief van de Deense fabrikantenvereniging DLF, met het doel om merkfabrikanten in direct contact te brengen met consumenten en meer inzicht te verkrijgen in het potentieel van e-commerce voor voeding. De Chinese marktplaats Tmall (van Alibaba) was een inspiratiebron.
Testplatform
De penetratie van online voedingsaankopen is nog laag, maar de klantentrouw is hoog en voeding is een erg grote markt. Dat biedt toekomstperspectief volgens Lars Munch Johansen, maar het is niet zijn ambitie om de supermarkt echt overbodig te maken.
Interessant voor de merken is het feit dat ze op deze manier zelf mee aan het stuur zitten, en dat ze hun eigen identiteit kunnen behouden op het platform. Ze krijgen ook toegang tot verkoopsdata en analyses, en Shobr ziet zichzelf ook als een ideaal testplatform voor de introductie van nieuwe producten, of voor het uitproberen van nieuwe promotiemechanismen.
Shobr biedt consumenten meer zekerheid en vertrouwen omdat het initiatief uitgaat van bekende merken. Als one-stop-shop biedt het platform ook gemak, een breed assortiment en een goede prijs-kwaliteitverhouding. De logistieke afwikkeling wordt centraal georganiseerd. Op die manier kunnen shoppers hun bestelling van verschillende merken toch in één pakket thuis geleverd krijgen.