Vertrouwen ondanks scepsis
Het lijkt erop dat de uithaal van de Nederlandse minister van eind november effect heeft gehad: toen voer Lilianne Ploumen scherp uit tegen Wibra, Prénatal en Coolcat omdat die ketens weigerden het akkoord te ondertekenen dat de veiligheid en de arbeidsomstandigheden in de textielateliers van Bangladesh moet verbeteren. De betrokken bedrijven schermden toen met het argument dat er nog veel te veel onduidelijkheden in die tekst stonden.
Eerder gingen Prénatal en Coolcat al overstag, nu heeft dus ook Wibra het geweer van schouder veranderd, zij het met de nodige scepsis: “Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten ruimte voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar. Daarnaast heeft Wibra vertrouwen in de integriteit van de ontwerpers van het akkoord. Zodoende is Wibra overgegaan tot ondertekening”, zo laat het bedrijf weten.
Belangrijk voor miljoenen textielarbeiders
De minister reageerde alvast verheugd: “Het is echt van groot belang dat ook zo veel mogelijk Nederlandse bedrijven dit internationale akkoord onderschrijven. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de inspanningen om de werkplaatsen van miljoenen textielarbeiders in Bangladesh veiliger te maken”.
Dat is meer dan nodig, want vorig jaar vielen meer dan 1.200 doden in de Bengaalse kledingfabriekjes. Wereldwijd hebben intussen al meer dan 120 bedrijven zich aangesloten bij het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh, bij wie zo goed als alle grote Europese modeketens.