Shopping 1 krijgt mix van winkels en ontspanning

Shopping 1 krijgt mix van winkels en ontspanning
Foto: Shopping 1/Wereldhave (Facebook)

De Genkse winkelcentra Shopping 1 en Het Stadsplein kennen een bovengemiddelde leegstand, die eigenaar Wereldhave tot maatregelen noopt. Een verkoop is nog niet aan de orde, een transformatie tot "full service centers" (lees: winkels gecombineerd met ontspannings- en sportactiviteiten) wel.

 

Moeilijke markt

De twee Genkse vestigingen van Wereldhave zijn traditioneel een moeilijk verhaal. Dat komt zowel door economische factoren zoals de hoge werkloosheid, maar ook door de centrale ligging, waar veel concurrentie is van andere handelspanden. "In Shopping 1 hebben we na het vertrek van Carrefour een groei kunnen realiseren door de komst van Albert Heijn en The Fashion Store. Maar op Het Stadsplein vallen er nog een aantal gaten en zijn er uitdagingen. Een bowling is er al, en op dat soort bestemmingen moet we nog sterker inzetten. We zijn daarover voortdurend in overleg met het stadsbestuur", legt CEO Kasper Deforche uit in De Standaard.

 

De strategie om winkelcentra een multifunctionele invulling te geven blijft overigens niet beperkt tot België: Wereldhave moest zijn retailvastgoed in België, Frankrijk en Nederland vorig jaar afwaarderen met 324,5 miljoen euro. Daarom heeft het bedrijf beslist om zijn Franse en enkele Nederlandse centra te verkopen. De andere zullen ook omgevormd worden tot zogenaamde "full service centers".