Op 15 december verloopt de vergunning van glyfosaat, het hoofdingrediënt van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. De Europese Commissie wilde de vergunning met vijf jaar verlengen ‑ tegen de wil in van het Europees Parlement ‑ en had erop gerekend vandaag groen licht te krijgen van de lidstaten, maar dat plan mislukte.
Naar beroepscomité eind deze maand
Eigenlijk had de stemming al op 25 oktober moeten plaatshebben, maar de Commissie voelde toen de bui al hangen en besloot de stemming uit te stellen. Tevergeefs, zo blijkt nu: slechts veertien Europese landen gingen akkoord met een verlenging, terwijl een ‘gekwalificeerde meerderheid van zestien lidstaten, samen goed voor minstens 65% van de Europese bevolking’ vereist was.
Negen landen, onder wie België, Frankrijk en Italië stemden tegen, vijf onthielden zich (onder wie Duitsland en Polen). En dus rest er de Europese Commissie niets anders dan haar voorstel op 27 of 28 november opnieuw voor te leggen aan een beroepscomité met de experts van de lidstaten.
Angst voor miljardenclaim
“Het is tijd dat de Europese Commissie aanvaardt dat er geen steun is voor haar voorstellen”, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen) aan De Standaard. “De Commissie moet luisteren naar het Europees Parlement, dat een geloofwaardig en fair tijdsschema heeft voorgesteld dat de landbouwers toelaat om de overgang te maken naar een glyfosaatvrij Europa.”
Monsanto, producent van Roundup, dreigt met schadeclaims van een miljard euro per jaar indien Europa de vergunning voor glyfosaat niet zou verlengen. De multinational wijst erop dat de wetenschappelijke studies rond het mogelijk kankerverwekkend effect elkaar tegenspreken. Maar, zo zegt Bart Staes, “de vrees voor massale compensaties aan Monsanto is ongegrond, blijkt uit een juridische opinie. Er zijn alternatieven voor glyfosaat. De Commissie moet daarom deze giftige substantie verbieden.”