Kingfisher ontgoochelt ondanks omzet- en winstgroei

Kingfisher ontgoochelt ondanks omzet- en winstgroei

Kingfisher, Europa's grootste doe-het-zelfgroep, zag zowel zijn omzet als zijn winst het voorbije kwartaal aardig groeien. Al ging de winstmarge van het concern boven B&Q, Screwfix, Castorama en Brico Dépôt er wel wat op achteruit.

3,44 miljard euro omzet

Het Britse Kingfisher publiceerde over het voorbije kwartaal (tot 3 mei) een 20% hogere courante winst van 142 miljoen pond (bijna 175 miljoen euro). Dat was iets minder dan de 145 miljoen pond die de onderneming zelf naar voren had geschoven.

 

Ook de omzet - 2,8 miljard pond of een slordige 3,44 miljard euro - bleef onder de verwachtingen: de analisten hadden gerekend op een vergelijkbare omzetgroei van 7 à 8%, het werd uiteindelijk 6,1%. Vooral Frankrijk, nog altijd goed voor de helft van de groepsomzet, ontgoochelt met maar +1,6% en klokt af op 1.077 miljoen pond.


Groot-Brittannië en Ierland doen het veel beter met +10,1% (1.200 miljoen pond), terwijl de rest van de wereld +6,8% optekent (506 miljoen pond). Al moet gezegd dat de wisselkoersen wel roet in het eten gooiden: bij identieke wisselkoersen zou de groepsomzet gestegen zijn met 9,2% in plaats van 6,1%.

 

In zijn thuisland zag Kingfisher het voorbije kwartaal zijn brutowinstmarge afkalven met twee procentpunt. Dat komt doordat de groep meer buiten- en tuinproducten verkocht, waarop de winstmarge lager ligt, en doordat B&Q met grotere kortingen uitpakte in zijn keuken- en badkamersegment om de vraag aan te zwengelen.

 

"Goede start, maar..."

Na de bekendmaking van de resultaten verloor Kingfisher bijna 6% van zijn beurswaarde, de op één na sterkste daling binnen de Stoxx600-aandelenkorf. Zowel de analisten als de beleggers hadden duidelijk gerekend op meer.

 

Desondanks sprak CEO Ian Cheshire (foto) van een "goede start van het jaar, waarbij we profiteerden van de gunstige weersomstandigheden in heel Europa om onze omzet en onze winst in onze drie belangrijkste markten Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen te verhogen." Al gaf hij grif toe dat de "opgetekende vooruitgang grotendeels toe te schrijven is aan de vergelijkingsbasis met het vorige boekjaar, dat een wel heel moeilijke start kende."

 

Over de onderhandelingen om het Franse Mr Bricolage over te nemen, was er geen nieuws, behalve dan dat "de gesprekken vorderen".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Patrick Vandenbogaerde weer aan het roer van Brico

05/12/2017

Patrick Vandenbogaerde is aangesteld als de nieuwe managing director van doe-het-zelfketen Brico. Zijn voorganger Dieter Struye verlaat het bedrijf in februari. 

 

Ruzie Intergamma en Bricorama blijft aanhouden

01/12/2017

De problemen bij Intergamma rond de aandelen van CRH zijn nog steeds niet opgelost en nu lijkt de ruzie met de Franse aandeelhouder Bricorama helemaal uit de hand te lopen. Die laatste wil dat de Ondernemingskamer tussenbeide komt.

Hubo viert 25e verjaardag en droomt van sterk Belgisch online merk

09/11/2017

Hubo mag deze maand 25 kaarsjes uitblazen: voor CEO Erwin Van Osta het uitgelezen moment om een feestje te bouwen, maar ook om vooruit te blikken: wordt Hubo “de HuBol.com van de sector”?

Opnieuw geen akkoord over onkruidverdelger glyfosaat

09/11/2017

Op 15 december verloopt de vergunning van glyfosaat, het hoofdingrediënt van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. De Europese Commissie wilde de vergunning met vijf jaar verlengen ‑ tegen de wil in van het Europees Parlement ‑ en had erop gerekend vandaag groen licht te krijgen van de lidstaten, maar dat plan mislukte.

Hoe e-commerce de concurrentie in doe-het-zelf aanwakkert

02/11/2017

De grote doe-het-zelfketens concurreren online met een steeds ruimer assortiment. De impact van pure players blijft voorlopig eerder beperkt, maar het speelveld wijzigt toch. Welke impact verwachten de retailers?

Aandeelhouder Intergamma stapt naar de rechter

30/10/2017

Bricorama, minderheidsaandeelhouder van Intergamma, stapt naar de rechter. De Fransen zijn het immers niet eens met het verkoopproces van de aandelen van het Ierse CRH, dat bijna 50% van de aandelen van Intergamma in handen heeft.

Back to top