Kingfisher ontgoochelt ondanks omzet- en winstgroei | RetailDetail

Kingfisher ontgoochelt ondanks omzet- en winstgroei

Kingfisher ontgoochelt ondanks omzet- en winstgroei

Kingfisher, Europa's grootste doe-het-zelfgroep, zag zowel zijn omzet als zijn winst het voorbije kwartaal aardig groeien. Al ging de winstmarge van het concern boven B&Q, Screwfix, Castorama en Brico Dépôt er wel wat op achteruit.

3,44 miljard euro omzet

Het Britse Kingfisher publiceerde over het voorbije kwartaal (tot 3 mei) een 20% hogere courante winst van 142 miljoen pond (bijna 175 miljoen euro). Dat was iets minder dan de 145 miljoen pond die de onderneming zelf naar voren had geschoven.

 

Ook de omzet - 2,8 miljard pond of een slordige 3,44 miljard euro - bleef onder de verwachtingen: de analisten hadden gerekend op een vergelijkbare omzetgroei van 7 à 8%, het werd uiteindelijk 6,1%. Vooral Frankrijk, nog altijd goed voor de helft van de groepsomzet, ontgoochelt met maar +1,6% en klokt af op 1.077 miljoen pond.


Groot-Brittannië en Ierland doen het veel beter met +10,1% (1.200 miljoen pond), terwijl de rest van de wereld +6,8% optekent (506 miljoen pond). Al moet gezegd dat de wisselkoersen wel roet in het eten gooiden: bij identieke wisselkoersen zou de groepsomzet gestegen zijn met 9,2% in plaats van 6,1%.

 

In zijn thuisland zag Kingfisher het voorbije kwartaal zijn brutowinstmarge afkalven met twee procentpunt. Dat komt doordat de groep meer buiten- en tuinproducten verkocht, waarop de winstmarge lager ligt, en doordat B&Q met grotere kortingen uitpakte in zijn keuken- en badkamersegment om de vraag aan te zwengelen.

 

"Goede start, maar..."

Na de bekendmaking van de resultaten verloor Kingfisher bijna 6% van zijn beurswaarde, de op één na sterkste daling binnen de Stoxx600-aandelenkorf. Zowel de analisten als de beleggers hadden duidelijk gerekend op meer.

 

Desondanks sprak CEO Ian Cheshire (foto) van een "goede start van het jaar, waarbij we profiteerden van de gunstige weersomstandigheden in heel Europa om onze omzet en onze winst in onze drie belangrijkste markten Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen te verhogen." Al gaf hij grif toe dat de "opgetekende vooruitgang grotendeels toe te schrijven is aan de vergelijkingsbasis met het vorige boekjaar, dat een wel heel moeilijke start kende."

 

Over de onderhandelingen om het Franse Mr Bricolage over te nemen, was er geen nieuws, behalve dan dat "de gesprekken vorderen".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.

Deverfwebshop.be gaat Frans en zoekt partner

14/05/2018

Het Oost-Vlaamse deverfwebshop.be lanceert een Franstalige website: de verfspecialist wil met boutiquepeinture.fr zowel de Waalse als de Franse markt bedienen en zoekt ook een partner voor verdere expansie.

Hubo werkt samen met klussersplatform ListMinut

08/05/2018

Klanten van doe-het-zelfketen Hubo kunnen sinds maandag een beroep doen op de ruim 4.000 klussers van het deelplatform ListMinut. Beide organisaties kondigen een partnerschap aan voor een periode van minstens vijf jaar.

Floralux opent tweede megatuincenter in Limburg

27/04/2018

Tuincentrum Floralux, in Dadizele goed voor 25.000 m², opent op 1 mei een tweede winkel in het Limburgse Ham. De West-Vlamingen bouwen er een verkooppunt van 15.000 m² op de plaats van het tuincentrum ’t Serreke.

Spontane staking uitgebroken bij Brico

23/04/2018

Afgelopen zaterdag waren alle Brico-winkels in Brussel dicht, net als een aantal vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. De medewerkers legden er spontaan het werk neer omdat de Brico in Molenbeek sluit.