Meer omzet voor DHZ-groep Maxeda

Maxeda

Maxeda DIY Group, het moederbedrijf van de Nederlandse doe-het-zelfketens Praxis en Formido en het Belgische Brico en BricoPlanit, boekte het afgelopen jaar opnieuw betere resultaten.

 

1,4 miljard euro omzet

Ondanks de felle concurrentie op de doe-het-zelfmarkt is Maxeda erin geslaagd zijn omzet het voorbije boekjaar met 3% te doen klimmen tot bijna 1,4 miljard euro. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag over het gebroken boekjaar dat eindigde op 3 februari en dat de Nederlandse zakenkrant FD kon inkijken.

 

Maxeda, in handen van de investeringsmaatschappijen Advent en Alpinvest, zag zijn omzet zowel in Nederland als in België stijgen. Het operationeel resultaat klokte daarbij af op 57 miljoen euro.

 

Minder verkooppunten

Opmerkelijk: Maxeda verbeterde de resultaten met minder vestigingen, want het winkelbestand kromp van 383 tot 374 winkels. Het concern is sinds 2017 bezig met een grote ombouwoperatie in Nederland, waarbij de Formido-formule opgaat in die van Praxis. Al stappen niet alle winkels mee over: sommige zoeken hun heil elders en vinden bijvoorbeeld onderdak bij Hubo.

 

Daarnaast opent Maxeda in grote steden kleine vestigingen, zogeheten Praxis City's. "Door de investeringen in de Praxis-formule en de hoge financieringslasten had Maxeda vorig jaar nog altijd een negatieve netto kasstroom van 1 miljoen euro. Dat is wel een verbetering ten opzichte van het jaar ervoor, toen er per saldo 27 miljoen euro aan cash het bedrijf uitging", aldus nog het FD.