Verkoop mondmaskers niet vlekkeloos van start

Vrouw met chirurgisch mondmasker
Shutterstock

Vanaf vandaag mogen ook supermarkten mondmaskers verkopen, al gaat dat niet zonder slag of stoot: de apothekers noemen het een kaakslag en Test-Aankoop eist duidelijke regels.

 

Onduidelijkheid en protest

Sinds 23 maart was de distributie van (chirurgische) mondmaskers wegens de schaarste het alleenrecht van apotheken geworden, maar nu versoepelt ook die regel: vanaf vandaag mogen supermarkten de mondmaskers in hun winkels verkopen.

 

Alleen heerst er nog wel wat onduidelijkheid over de prijzen en wie ze mag aanbieden. Bij een Antwerpse winkelondernemer werden de mondmaskers immers in beslag genomen. Krijgen de klanten wel voldoende gebruiksinformatie mee, vragen apothekers zich bovendien af. Het Vlaams Apothekers Netwerk noemt de beslissing zelfs een kaakslag voor de sector.

 

Niet alle supermarkten klaar

Test-Aankoop eist alvast een duidelijke regeling van de distributie, net als van de kwaliteit van de aangeboden mondmaskers. De consumentenorganisatie vraagt een prijsplafond, zoals dat in verschillende andere Europese landen al het geval is. Ondertussen heeft de federale ministerraad het btw-tarief op mondmaskers en handgels verlaagd van 21 naar 6%, wat eveneens een vraag was van de consumentenbond.

 

De supermarktketens zelf verbinden zich ertoe om de mondmaskers aan inkoopprijs te verkopen: prijzen zullen rond de 1 euro schommelen. De verkoop zal wel nog niet bij alle spelers even snel op gang komen. Carrefour en Delhaize zeggen klaar te zijn en bieden de mondmaskers vanaf dinsdag aan, ook Aldi doet zijn “uiterste best om ze tegen dinsdag in de rekken te krijgen”. Colruyt is nog aan het inkopen – aldus Gazet van Antwerpen – en kan net als Lidl pas op 11 mei starten. Albert Heijn doet voorlopig niet mee.