GfK: “Herstel Belgische elektromarkt houdt aan”

GfK: “Herstel Belgische elektromarkt houdt aan”

De Belgische elektromarkt zet zijn herstel voort, met dank aan de telecommarkt (die zijn beste derde kwartaal ooit achter de rug heeft) en de IT- en kantoorsector (die er zelfs het beste kwartaal van de voorbije vier jaar op heeft zitten).

Telecom trekt de hele markt vooruit

Dat de totale elektromarkt nu bijna 3% beter (index 102,9) scoort dan een jaar geleden, is vooral te danken aan het "zeer sterke herstel van de telecommarkt, die opnieuw met twee cijfers groeit (+17,7%)", zo blijkt uit het GfK Retail Report voor het derde kwartaal. "Samen met de IT&Office (+4,7%) en de kleine huishoudtoestellen (+4,4%) is de telecom dé motor van de groei", zegt Wim Boesmans, directeur home & lifestyle bij GfK.

 

Vooral de verkoop van smartphones (dankzij de verhoogde promotiedruk bij de operatoren) en die van draagbare computers zitten in de lift: samen genereerden ze 65 miljoen euro méér dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In de kleine huishoudtoestellen brachten de stofzuigers - mogelijks zit de invoering van het nieuwe energielabel daar voor iets tussen - en de toestellen voor koffie en andere warme dranken zo'n 4 miljoen euro extra in het laatje.

 

In het verliezende kamp zitten, nu al voor het tweede kartaal op rij, de tablet-pc's. Dit segment bracht 11,5 miljoen euro minder op. Andere grote verliezers zijn de klassieke gsm's (-6,6 miljoen euro omzet) en de digitale fototoestellen (-6 miljoen euro).

 

Internetverkoop +20%

De online winkels zijn per sector gezien de grootste stijgers: de verkoop bij de 'pure players' en hun multichannelconcurrenten ging er volgens GfK met een vijfde op vooruit. Binnen het traditionele kanaal groeien de computershops het snelst (+20%), gevolgd door winkels aangesloten bij aankoopgroeperingen (+9%) en de grootdistributie (+7%). De fotohandel (-15%), de zelfstandige elektrozaak (-9%) en, in iets mindere mate, de grotere elektroketens (-1,5%) zien hun omzet dan weer dalen.

 

"Met een beter dan verwachte groei voor de Belgische economie in het derde kwartaal (+0,2%), te danken aan een gestegen huishoudelijke consumptie als gevolg van de lagere olieprijzen en derhalve toegenomen koopkracht, ziet de toekomst er niet slecht uit", besluit Wim Boesmans. "Dit zal hopelijk leiden tot een sterk vierde kwartaal en tot een positief totaalresultaat over heel 2014." Laat de eindejaarsperiode dus maar komen!

Tags: