App toont weg naar afgeprijsde (want ‘bijna vervallen’) eetwaren

App toont weg naar afgeprijsde (want ‘bijna vervallen’) eetwaren

In Duitsland wordt binnenkort FoodLoop gelanceerd, een app die je vertelt in welke supermarkt etenswaren die je vaak koopt bijna op vervaldatum komen en dus tegen een zacht prijsje worden aangeboden: "een win-win voor consument, supermarkt én milieu".

Streepjescode en ERP-systeem

Binnenkort lanceert het Duitse FoodLoop, met de steun van de Europese  Unie, een app die voedselverspilling in supermarkten moet tegengaan. Alles draait rond een nieuw type streepjescode, de DataBar, waarin ook de vervaldatum verwerkt is.

 

"FoodLoop heeft een systeem ontwikkeld dat retailers de kans geeft producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna bereikt is, automatisch in hun ERP-systeem (enterprise resource planning) te herkennen en de prijs ervan aan te passen", klinkt het bij de start-up uit Keulen. "Consumenten die interesse hebben, krijgen dan via de app op hun smartphone in realtime informatie over welke producten in welke supermarkt in de buurt in prijs verlaagd zijn." Op hun smartphone lezen ze niet alleen meteen hoe groot de korting is, maar via een kleurcode krijgen ze zelfs een idee van hoeveel stuks er nog beschikbaar zijn (geel is bijvoorbeeld 'minder dan 10').

 

Het project kreeg al een aantal startersawards en wordt heel binnenkort gelanceerd in twee biosupermarkten en een bakkersketen in Bonn. "Onze doelstellingen zijn heel ambitieus: tegen 2025 zouden alle supermarkten wereldwijd met FoodLoop uitgerust moeten zijn", zegt oprichter Christoph Müller-Dechent. "Om dit doel te bereiken, hebben we al een strategisch partnership met SAP, 's werelds nummer 1 op de markt van de ERP-systemen."

 

Oplossing voor 90 miljoen ton voedsel per jaar

Jaarlijks wordt in de Europese Unie naar schatting 90 miljoen ton voedsel weggegooid dat nog perfect eetbaar is maar waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt is. In Duitsland alleen al gaat het om bijna 550.000 ton, goed voor een totaalbedrag van 1,5 miljard euro.

 

"Dagelijks worden in elke supermarkt twee volledige winkelkarren vers voedsel weggegooid. Een rekening die in de tienduizenden euro's op jaarbasis loopt", zegt de FoodLoop-stichter. "Het is te begrijpen dat supermarkten die graag uitpakken met de versheid van hun producten liever geen bijna vervallen producten in hun rekken hebben liggen. Aan de andere kant is het al even verstaanbaar dat een consument kiest voor het meest verse vlees, fruit of groenten wanneer die evenveel kosten als minder verse producten. Maar als de appel die ik toch zo meteen ga opeten nu eens goedkoper was omdat zijn houdbaarheidsdatum nadert? Zou dat dan geen voordeel zijn voor zowel de klant als de supermarkt?"

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Johma-salades tijdelijk uit winkelrekken bij Albert Heijn

15/01/2018

Supermarktketen Albert Heijn kampt momenteel met een tekort aan Johma-salades. Producent en supermarkt komen immers niet tot een vergelijk tijdens nieuwe contractbesprekingen, waardoor Johma niet meer levert.

Biscuiterie Seghers neemt Nederlandse Euro Patisserie over

15/01/2018

Koekjesbakkerij Biscuiterie Seghers uit Temse neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Euro Patisserie over. De nieuwe groep wordt een van de tien grootste koekjesproducenten in de Benelux.

Back to top