Vakbonden en werkgevers in de voedingshandel hebben alsnog een akkoord bereikt over de lonen voor de arbeiders. Eerder deze week dreigden de vakbonden er nog mee om de winkelbevoorrading te blokkeren.
0,4% opslag
Het waren de “onderhandelingen van de laatste kans”, waarschuwde het gemeenschappelijk vakbondsfront begin deze week. Die boodschap heeft haar effect kennelijk niet gemist, want er is een nieuw loonakkoord voor de arbeiders in de voedingshandel. Het gaat onder meer om het personeel van de distributiecentra van de supermarkten en buurtwinkels.
Het akkoord voorziet in een opslag van 0,4% boven op de indexering. De loonsverhoging werkt bovendien met terugwerkende kracht voor heel 2021, waardoor de arbeiders binnenkort een premie van 130 euro zullen ontvangen. Vanaf 1 januari 2022 stijgen de lonen ook effectief, schrijft De Tijd.
Coronapremie
Naast de loonsverhoging krijgen de arbeiders een coronapremie van 200 of 500 euro. “Bedrijven die minder dan 50 werknemers hebben en in 2019 en 2020 winst maakten, geven een premie van 200 euro. Grotere bedrijven betalen hun arbeiders 500 euro. Als ze alleen in 2020 winst maakten, gaat het om 200 euro”, verduidelijkt Kris Vanautgaerden van vakbond ACV.
Met het akkoord, dat wel nog moet goedgekeurd worden door het personeel, is een mogelijke staking in de sector afgewend. De vakbonden hadden ermee gedreigd om de winkelbevoorrading plat te leggen. Dat zou uiteraard een bittere pil zijn voor de supermarkten, nu Sinterklaas en de eindejaarsfeesten voor de deur staan.
Voor het winkelpersoneel zelf werd begin deze maand al een nieuwe loonovereenkomst bereikt. Net zoals de arbeiders krijgen ze een opslag van 0,4% en een coronabonus van 500 euro. Bij supermarktketens die het financieel moeilijker hebben en voor de bedienden van niet-voedingswinkels, blijf de premie beperkt tot respectievelijk 200 en 250 euro.