Koeriers die maaltijden bezorgen voor Deliveroo zijn geen zelfstandigen, ook al behandelt Deliveroo hen wel zo. Dat heeft een Nederlandse rechter geoordeeld. Volgens de uitspraak kunnen de werknemers dus een loon en andere werknemersvoordelen eisen.
Niet zelfstandig, dus rechten werknemers
Dat Deliveroo zijn fietskoeriers per opdracht betaalt en niet met een vaste arbeidsovereenkomst werkt, maakt van hen nog geen zelfstandigen. Integendeel, aangezien zij zelf niks in de pap te brokken hebben in de overeenkomst met Deliveroo, de gebruikte tarieven vastliggen en eigenlijk ook niet helemaal zelf hun werkuren kunnen kiezen – weigeren kan gevolgen hebben voor toekomstige inplanning en bonussen – zijn ze de facto zelfs werknemers.
Koeriers van het bedrijf vallen bijgevolg in Nederland onder de cao van beroepsgoederenvervoer, heeft een Nederlandse rechtbank geoordeeld naar aanleiding van een rechtszaak aangespannen door vakbond FNV. Deliveroo moet de voorwaarden van die cao dan ook met terugwerkende kracht naleven, klinkt het.
Statuut blijft omstreden
Zo zouden de maaltijdbezorgers alsnog loon en werknemersvoordelen zoals pensioenbijdragen kunnen eisen, zelfs voor het verleden, interpreteert FNV de uitspraak. Of het echter zo ver zal komen, valt nog af te wachten, want een andere rechter oordeelde eerder dat er wel sprake was van zelfstandigheid. Wellicht is dat voor het bedrijf grond genoeg om zich tegen de uitspraak te verzetten.
Zowel als in Nederland als in België werkt Deliveroo volgens hetzelfde systeem en in beide landen is het statuut omstreden. Er loopt ook in België onderzoek naar de vraag of er sprake is van legitieme zelfstandigheid of – verboden – schijnzelfstandigheid. Mogelijk strengt de Nederlandse uitspraak tot voorbeeld.