Carrefour België is op de goede weg, maar zal dit jaar nog niet winstgevend zijn, verwacht CEO Geoffroy Gersdorff. Een franchisering van de hypermarkten is niet aan de orde, een overname van Louis Delhaize evenmin.
Succesvolle koopkrachtacties
Gisteravond kon Carrefour uitpakken met sterke kwartaalcijfers, waarbij België binnen de groep zelfs de snelste groeier was. Daar wil Gersdorff graag duiding bij geven, want de goede resultaten zijn zeker niet enkel te danken aan het feit dat Carrefour kan profiteren van de onrust bij Delhaize. “Ook vóór de problemen bij Delhaize zat de trend al goed: ook het eerste kwartaal was positief. Belangrijk in deze inflatieperiode is dat we zien dat ook onze volumes stijgen, in alle drie onze formaten. De hypermarkten stijgen het meest in marktaandeel van alle banners in België. Dat is een belangrijk signaal: klanten begrijpen meer en meer onze bestaansreden en onze commerciële dynamiek beantwoordt aan hun problematiek, waaronder de koopkracht.”
De koopkrachtacties zijn een succes, mede dankzij de focus op het eigen merk Carrefour, dat 30% goedkoper is dan de nationale merken. “We hebben meer dan 200 prijzen geblokkeerd, we zijn nu aan de derde golf prijsverlagingen bezig en het is nog niet gedaan.” Carrefour voert tegenwoordig een ander promotiebeleid voor de hypermarkten dan voor de supermarkten. “Supermarkten zijn er voor de wekelijkse boodschappen, hypermarkten voor de maandelijkse of minder frequente boodschappen. Dat vraagt om andere promoties, met een andere dynamiek.”
Verbeterde productiviteit
In de winkels verbetert Carrefour de prestaties met de zogenaamde “Maxi-methode”, die geïnspireerd is op ervaringen in Argentinië, Spanje en intussen ook Frankrijk. “We herzien ons assortiment, we verkleinen het aanbod en we presenteren de producten op paletten, en in verkoopklare omverpakkingen. Zo verminderen we onze out-of-stocks en verbeteren we de productiviteit. We presenteren onze Carrefour- en Simpl-producten massaal. Voor de klanten wordt het aanbod beter leesbaar, de keuze wordt makkelijker. We doen dat zowel in de hyper- als in de supermarkten, zowel in food als non-food. We hebben overigens nog altijd het breedste assortiment in België.”
Carrefour werkt op nicheproducten zoals de wereldkeuken en differentieert meer tussen noord en zuid: de dynamiek in Vlaanderen is immers niet dezelfde als in Wallonië. “In het noorden concurreren we met Albert Heijn, in het zuiden met Intermarché. De verwachtingen van de klanten verschillen, dus ons antwoord kan niet hetzelfde zijn. Daar hebben we aanpassingen doorgevoerd.”
“Inflatie zal dalen”
De grote merkfabrikanten publiceren intussen uitstekende kwartaalcijfers en blijven de prijzen verhogen. Welke evoluties verwacht de CEO? “In het tweede semester zullen we de inflatie zeker zien dalen. Als ik naar de P&L (winsten en verliezen, red.) kijk van onze belangrijkste leveranciers, dan zie ik het potentieel van onze discussies op korte en middellange termijn. Van onze leveranciers verwachten we twee dingen. Eerst en vooral een evolutie van hun aankoopprijzen, nu we de grondstoffenprijzen zien dalen. Ten tweede ook een verhoging van hun servicegraad: er zijn vandaag teveel out-of-stocks.”
Die onderhandelingen lopen niet enkel in België, maar ook op Europees niveau via de inkoopcentrale Eureca in Spanje. “Het gewicht van de groep moet onze inkoopcondities verbeteren. Maar niet alleen de aankoopprijs is belangrijk, ook de commerciële dynamiek. De beste prijs afdwingen zonder commerciële dynamiek, dat heeft geen zin. We moeten daar het evenwicht vinden. Vandaag hebben we in alle Carrefourlanden de mogelijkheid om de nationale of eigen merken positief te laten evolueren.”
Gepersonaliseerde promoties
Want dat benadrukt Gersdorff ook: de intensere samenwerking binnen de groep-Carrefour komt de Belgische activiteiten fors ten goede. “Dankzij onze relatie met Spanje, Argentinië, Brazilië of Frankrijk hebben we toegang tot een enorme schat aan ideeën en beste praktijken. Denk aan e-commerce, digitalisering of de reductie van onze papieren folders: hoe kunnen we onze klanten beter informeren? We evolueren van massacommunicatie naar één-op-één. We hebben zeer goede voorbeelden in Roemenië of in Spanje bijvoorbeeld, met de app, met gepersonaliseerde promoties gebaseerd op de klantenkaart.”
In Frankrijk franchiseert Carrefour intussen een deel van zijn hypermarkten. Of dat een piste is voor België? “Nee. We concentreren onze inspanningen op de commerciële dynamiek, onze reden van bestaan, onze identiteit, het comfort voor de klanten… Daarna zullen we wel zien. We zijn vertrouwd met franchising voor supermarkten en nabijheidswinkels, maar voor de hypermarkten werken we op andere hefbomen.”
Te vroeg voor winst
In Roemenië en Frankrijk nam Carrefour de activiteiten van Louis Delhaize over. De toekomst van die retailer in België is een groot vraagteken, maar een overname zit er hier niet aan te komen, aldus Gersdorff: “De Franse en de Belgische situatie zijn niet vergelijkbaar. Er is een echte complementariteit in Frankrijk. Ik concentreer me op ons actuele winkelpark van meer dan 700 winkels. We hebben andere uitdagingen.”
Conclusie? “De richting is goed, de eerste resultaten zijn er, nu moeten we nog werken op de winstgevende groei. Onderaan de lijn moet het nog beter. Dit is slechts een eerste stap, we hebben nog veel werk.” Winstgevend worden dit jaar zal moeilijk zijn, geeft de topman toe, onder andere door de automatische indexering van de lonen en de evolutie van de energie- en distributiekosten… “De trend zit goed, maar voor 2023 zal het een beetje te vroeg zijn.”