In een hyperconcurrentieel en onstabiel retaillandschap moet de overheid het aantal supermarkten per vierkante kilometer beperken, vindt vakbond ACV Puls. Ook pleit de organisatie voor één werknemersstatuut bij alle retailers, zelfstandig of niet.
“Winkelmedewerker betaalt enorme prijs”
België heeft een supermarkt per 3000 inwoners en er komen er nog elke maand nieuwe bij. “We zijn het enige land in Europa met zo veel supermarkten op zo’n kleine ruimte,” zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. “Het is tijd voor een supermarktenstop. We kunnen perfect regels maken die het aantal supermarkten per vierkante kilometer beperken.” Ze zal hierover samen met de andere vakbonden een onderhoud vragen met de politiek.
Van Damme lanceert deze piste naar aanleiding van het toekomstplan van Delhaize, dat alle 128 geïntegreerde supermarktfilialen wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Franchisewinkels kunnen volgens de retailer de hevige concurrentie beter aan, omdat ze meer flexibiliteit bieden tegen lagere operationele kosten. Maar de arbeidsvoorwaarden zijn er minder gunstig: “De winkelmedewerker betaalt hier een enorme prijs voor.”
“Gelijk loon voor gelijk werk”
Waarnemers voorspellen nu al dat meer retailers noodgedwongen het voorbeeld van Delhaize zullen volgen. Het franchisemodel biedt immers een uitweg uit het eerder starre en dure Belgische arbeidsregime. Daardoor ontstaat een markt met twee snelheden, een ongelijk speelveld waarop traditionele filiaalbedrijven het steeds meer moeten afleggen tegen goedkopere en meer wendbare franchiseorganisaties.
Dat is niet naar de zin van de vakbond: ACV Puls pleit voor één nieuw statuut binnen de sector, zowel voor de eigen winkels als voor de winkels in franchise. “Het werk van elke kassierster, van elke aanvuller in de supermarkten is gewoon hetzelfde, dan is het toch logisch dat men hetzelfde verdient. Gelijk loon voor gelijk werk.”