Broodjes op scholen zijn niet altijd even gezond. Daarom lanceren minister Crevits en minister Vandeurzen nieuwe richtlijnen, waarbij wit brood maar ook vleeswaren in de ban zouden worden gedaan. Niet waar, reageert de vleesindustrie echter.
Wordt het ‘smoske’ de school uitgestuurd?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft nieuwe richtlijnen uitgebracht om in vier stappen naar gezondere broodjes op schoolkantines te gaan. Zo moet bruin brood de standaard worden in plaats van wit brood, wordt een ‘smoske’ met ham, kaas en eieren sterk afgeraden en horen ook de broodjes salami of martino niet meer thuis in het dagelijkse aanbod.
Omdat bewerkt vlees voortaan buiten de recent vernieuwde voedingsdriehoek valt, raadt Loes Neven van Gezond Leven “aan om die stapsgewijs uit het aanbod te halen”. “Eén keer per week kan wel. Daarnaast promoten we plantaardige alternatieven, zoals hummus of pompoenspread”, klinkt het in De Standaard.
Vlees goed voor pubermeisjes
Hoewel de richtlijnen zijn opgesteld in overleg met alle betrokken partijen – van het onderwijs over diëtisten tot de Unie van Belgische Cateraars en de federatie van de Belgische vleeswarenmakers Fenavian toe – schiet hoe over de gids wordt bericht echter in het verkeerde keelgat bij de vleesindustrie.
“Het is uitermate jammer dat een finale richtlijn zo verkeerd wordt uitgesmeerd in de media”, reageert Anneleen Vandewynckel, algemeen directeur van Fenavian, tegenover Knack. Volgens de topvrouw wordt in de berichtgeving al het bewerkt vlees over dezelfde geschoren, terwijl binnen de richtlijnen voor de scholen “wel een duidelijke plaats wordt gegeven aan vlees en vleeswaren” en duidelijk wordt “aangestuurd op variatie binnen het eetpatroon”.
Vlees heeft immers ook veel nutritionele kwaliteiten, klinkt het, zeker voor schoolgaande jongeren: “Boterham met ham is een gezonde keuze, met weinig calorieën en veel hoogwaardige nutriënten zoals ijzer en vitamine B12. Maar ook andere vleeswaren zijn en blijven een goede keuze. Wetende dat de overgrote meerderheid van de schoolgaande meisjes met een ijzertekort kampt, is de keuze voor vleeswaren als lunch een goed idee. Deze combineren met groenten is een goede keuze.”
Alle schoolmaaltijden gezondheidsgarantie
Ook bij oppositiepartij Groen vallen de nieuwe richtlijnen niet in de smaak, maar net omdat ze niet ver genoeg gaan. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman noemt de gids voor de broodjeslunch een betuttelende lapmiddel en laat donderdag in het parlement een eigen wetsvoorstel stemmen voor “gezonde en betaalbare voeding op school”. Het wetsvoorstel wil alle schoolmaaltijden aan een gezondheidsgarantie laten voldoen, volgens door de overheid opgelegde wetenschappelijke standaarden.
In Canada is men deze week nog een stapje verder gegaan en is ook zuivel uit de voedingsdriehoek verwijderd. De categorie (lichtgroen in de huidige driehoek van Gezond Leven) is vervangen door de brede noemer ‘eiwitten’ en deze mogen dus ook van plantaardige bronnen afkomstig zijn.