Shein, de Chinese modereus die H&M en Inditex aan het inhalen is, wil naar de Amerikaanse beurs. Daarvoor moet het wel een charmeoffensief inzetten en zich zuiveren van een aantal zeer bedenkelijke praktijken.
Groter dan H&M
Shein een rijzende ster aan het modefirmament noemen, is een understatement. Het eenhoornbedrijf haalde vorig jaar een omzet van 23 miljard dollar, goed voor 46% groei. Dat is al meer dan de (omgerekend) 22 miljard dollar jaaromzet van H&M en een ongeziene stijging in de door inflatie geplaagde kledingmarkt. Tegen 2025 mikt de kledingverkoper zelfs op een omzet van 59 miljard dollar.
Shein haalde een maand geleden nog twee miljard dollar groeigeld op, en nog dit jaar wil het bedrijf naar de Amerikaanse beurs. Daar hebben de Amerikaanse autoriteiten wel hun bedenkingen bij, bericht Reuters. Zeker in het kader van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog moet de specialist in ultrasnelle mode eerst met de billen bloot.
Katoen van Oeigoeren
Een eerste struikelpunt is hoe Shein miljoenen pakketjes taksvrij naar de Verenigde Staten verscheept. Door de lage waarde van de bestellingen (de gemiddelde orderwaarde wordt op 80 euro geschat) ontsnappen de pakjes aan importtaksen, maar daardoor ook meestal aan douanecontroles op namaak.
Katoen uit Xinjiang is een belangrijk tweede struikelblok, omdat China in de regio lokale moslimbevolking verplicht aan het werk zou zetten in zogezegde “heropvoedingskampen”. De VS verbiedt daarom alle katoen uit Xinjiang en wil voor de beursgang ook zeker weten dat Shein noch het verbannen katoen noch dwangarbeiders inzet. Het bedrijf reageerde al dat het sowieso vooral synthetische stoffen gebruikt, maar geeft verder geen inkijk in de productieomstandigheden.
Fabrieken in Mexico en Brazilië
In undercoverreportages kwamen nochtans al wantoestanden in de fabrieken van het bedrijf aan het licht. Inmiddels heeft Shein een duurzaamheidsmanager aangesteld en zegt het te waken over de omstandigheden, maar het Chinese bedrijf blijft veel minder transparant over duurzaamheid en zijn toeleveringsketen dan sectorgenoten. Dat is het derde struikelpunt waar vooral veel ngo’s op hameren.
Om aan de kritiek tegemoet te komen, verwijdert Shein zich steeds meer van China. Een eerste opvallende stap die het bedrijf heeft gezet, is zijn houdstermaatschappij naar Singapore verhuizen. In Ierland komt straks nog een extra hoofdkantoor. Bovendien opent de kledingproducent naaiateliers in Mexico, Brazilië en mogelijk India, ook al gaat dat ten koste van de al flinterdunne marges.
In de VS opent de modereus dan weer vacatures voor een hoofd logistiek en een anti-witwasverantwoordelijke, meldt Reuters. Of het genoeg is om de gemoederen te sussen, zal nog moeten blijken.